Zo krijg jij een groene én eerlijke kledingkast

Tekst: Lieke Mooren
Leestijd: 3 minuten
Illustratie: Jetske Janssen

Een duurzame en eerlijke kledingkast; het lijkt tegenwoordig bijna een ónmogelijk streven. Kledingmerken lijken verre van transparant en in kledingwinkels zijn helaas nog weinig keurmerken te vinden. Met deze tips zorg je deze zomer wél voor een iets groenere kledingkast.

Waar moet je naar kijken?

  • Koop het liefst tweedehandskleding. Er is ongelofelijk veel kleding die op de afvalberg belandt en geen tweede bestemming krijgt. Door tweedehandskledingstukken te kopen (en wellicht je eigen kleding te verkopen), krijgen kleding en de gebruikte stoffen een tweede leven. Dit is de meest duurzame en vaak ook goedkoopste optie. In de meeste steden zijn tegenwoordig mooie, overzichtelijke tweedehandswinkels te vinden die prachtige items verkopen.
  • Gebruik apps of sites die inzicht geven in transparantie van de modebedrijven. De app Good on You en de site Goedewaar.nl zijn persoonlijke favorieten en helpen om inzicht te krijgen in de duurzaamheid, diervriendelijkheid en eerlijkheid van een merk. Als je echt diep in de eerlijke kledingindustrie wilt duiken, neem dan een kijkje in het Ethical Fashion Report van 2019.
  • Vaak wordt er gezegd dat duurdere merken vanzelfsprekend een betere keuze zouden zijn dan goedkopere merken, dit is echter niet altijd waar. Duurdere merken kunnen namelijk net zo slecht bezig zijn als de goedkopere ketens. Toch is het goed om in je achterhoofd te houden dat het bijna onmogelijk is om een shirtje van 4,99 op een eerlijke en duurzame manier te produceren. Volgens CNV Internationaal wordt meestal minder dan vijf procent van de prijs gebruikt voor de loonkosten. Houd dus altijd in je achterhoofd dat als jij de prijs niet betaald voor jouw kledingstuk, het prijskaartje bij de natuur of de fabrieksarbeiders ligt.
  • Investeer in kwaliteit. Door het gebruik van slechtere stoffen en de fast-fashioncultuur belandt het shirtje van 4,99 binnen de kortste keren op die enorme vuilnisbelt. Probeer als je nieuwe kleding koopt, te kijken of er gerecyclede stoffen gebruikt worden; deze zijn het meest duurzaam. Daarnaast zijn de stoffen lyocell, Tencel, hennep en linnen de beste keuze. Duurzame merken zijn dan wel iets duurder dan de gemiddelde fast-fashionbedrijven, maar zijn wel een investering die je zonder geweten in je kast kunt hangen.
Markus Spiske via Pixabay

10x eerlijke kleding:

ARMEDANGLES

De basisgedachte van ARMEDANGELS is dat ze geen onderdeel willen zijn van de misstanden in de kledingindustrie. Ze gebruiken alleen duurzame materialen biologisch katoen, biologisch linnen, biologische wol, gerecycled polyester, Lenzing Modal en Tencel.

Teym

Bij Teym gaan ze niet mee in de trends voor de verschillende seizoenen, maar ontwikkelen ze alleen items die vast in de collectie blijven. Hierdoor willen ze de dragers helpen bij het creëren van een duurzame en tijdloze kledingkast. Teyms klassiekers worden ontworpen in Amsterdam en in Europa gemaakt.

Patagonia

‘Maak het beste product. Veroorzaak geen onnodige schade. Onderneem om te inspireren en oplossingen te vinden voor de milieucrisis’. Dit is de missie van Patagonia. Het merk begon met het verkopen van tools voor klimmers maar inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een merk dat staat voor eenvoud en functionaliteit.

Veja

Veja’s zijn niet meer van het straatbeeld weg te denken en veel jongeren hebben al een paar duurzame sneakers in hun kast staan. ‘Veja’ is het Braziliaanse woord voor ‘zien’, het merk wil aantonen dat een groene zienswijze niet af hoeft te doen aan het design en de kwaliteit. Op de site van het merk lees je uitgebreid over de eerlijke en duurzame werkwijze.

Kings of Indigo

Dit Amsterdamse denimmerk loopt internationaal voorop op het gebied van duurzaamheid. Het doel van het merk is om in 2025 gehele collecties te voorzien van enkel gerecyclede of door mensen gemaakte stoffen.  

People Tree

Dit merk bestaat al sinds 1991 en ken je misschien uit de documentaire The True Cost over de kledingindustrie. Het was het eerste merk ter wereld dat in 2013 het keurmerk ‘Guaranteed Fair Trade’ ontving. Met de mooie ontwerpen zijn ze hun geitenwollensokkenimago helemaal kwijt.

MUD Jeans

Het merk is van plan de kledingindustrie te veranderen, beginnende met een van de meest gedragen items wereldwijd: de spijkerbroek. Bij MUD Jeans willen ze bijdragen aan de circulaire economie en kun je zelfs een jeans leasen.

Matt and Nat

Bij Matt and Nat koop je de meest prachtige vegan tassen van gerecycled materiaal. Hun motto is: ‘Live Beautifully’ het past bij hun manier van produceren waarbij ze de natuur en dieren lief hebben.

Hund Hund

Dit Berlijnse kledingmerk staat voor eerlijk produceren. Hund Hund gebruikt enkel kwalitatieve stoffen en laat de kleding maken in Polen. Zo hebben ze zicht op de productieketen én voorkomen ze onnodige Co2 uitstoot. 

Goat

Goat is opgericht vanuit de zoektocht naar een eerlijk, duurzaam, wit t-shirt. De tweeling Abigail en Lavinia Bakker kwam tot de conclusie dat dit lastig te vinden was en besloot het merk Goat op te richten. Met het motto ‘Honest & Organic’ kun je er nu terecht voor goede mannen, vrouwen én unisex basics.

Meer weten over eerlijk consumeren? Lees hier over het effect van de coronacrisis op de fabrieksarbeiders in lagelonenlanden.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *