We maken de balans op: coronacijfers rondom de wereld

Tekst: Judith van den Berg
Infographic: Isa Beke
Leestijd: 5 minuten
Foto: via Pixabay

Het zal je niet zijn ontgaan: corona is overal ter wereld het gesprek van de dag. Maar hoe staat het wereldwijd er eigenlijk voor met de besmettingen en het aantal overledenen? Laten we de balans opmaken. Meten is toch immers weten?

Our World in Data
Om een overzicht te laten zien van de wereldwijde coronacijfers, gebruiken we de cijfers van Our World in Data. Dat is een internationale, wetenschappelijke website die cijfers publiceert van grote problemen over de hele wereld, zoals armoede, klimaatverandering en ongelijkheid. De website ontvangt zijn cijfers vanuit de wereldwijde gemeenschap van wetenschappers. Als Our World in Data merkt dat er belangrijke vragen onbeantwoord blijven, doen ze zelf nog het nodige onderzoek.

Tekst gaat onder de infographic door.

Overal op het nieuws hoor je de coronacijfers om je oren vliegen. Wat er vaak niet bij wordt verteld, is dat je niet alle cijfers met elkaar kunt vergelijken. Het ene land telt weer anders dan het andere land. En dat de ene cijfers meer waterdicht zijn dan de andere. Erg lastig dus. We gaan het je simpel uit leggen.

Testen en tellen
De coronabesmettingen die in de infographic staan zijn in werkelijkheid hoger. Dit komt omdat niet iedereen die besmet wordt met corona ook daadwerkelijk wordt getest. We zien dus maar het topje van de ijsberg. En daarbij komt ook nog kijken dat het ene land meer test dan het andere land, waardoor het ene land meer besmettingen lijkt te hebben dan het andere, terwijl dat eerste land misschien wel iedereen heeft getest die besmet is.

Op het journaal en op sociale media zien we de gerapporteerde coronadoden, maar er zijn mensen die in plaats van in het ziekenhuis, thuis aan corona sterven. Niet iedereen die aan corona overlijdt, is ook getest op corona. Niet in elk land wordt op dezelfde manier geteld. In België bijvoorbeeld worden alle overlijdens die nu meer zijn dan normaal, óók bij de coronadoden gerekend. En dus niet enkel de mensen die getest zijn op corona en vervolgens daaraan overlijden.

Context
De cijfers zijn dus niet waterdicht. Toch zijn de cijfers niet nutteloos. Op de langere termijn kun je wel degelijk een ‘trend’ zien en krijgen we inzicht in hoe het virus zich verspreid in een land en over de wereld. De volgende keer dat je dus coronacijfers voorbij ziet komen, kun je ze hopelijk ietsjes meer in context plaatsen.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *