Wat doet ons ‘thuiszit-energieverbruik’ met het milieu?

Tekst: Demi Rutten
Leestijd:5 minuten
Foto: Pixabay

Sinds maart brengt een groot deel van de wereldbevolking haar tijd thuis door. Het nieuws over de positieve effecten die Corona op het milieu heeft, hebben we heel vaak gehoord. We gebruiken daarvoor in de plaats wel meer energie nu we alles thuis doen: van thuiswerken tot streamen. Wat doet dat met ons milieu?

One world meldt in een artikel op hun site dat we met al dat Netflixenen streamen ook aardig wat Co2 uitstoot veroorzaken. Elke film of serie die we streamen wordt naar onze tv’s en laptops gestuurd via een centrale. Deze centrale verbruikt heel veel stroom en er is veel water nodig om deze centrale te koelen. Bij elke seconde die we streamen komt er een kleine beetje Co2 vrij. Een voorbeeld: seizoen drie van de serie Stranger Things bingen kost bijna drie kilo Co2-uitstoot. Het seizoen werd over de hele wereld 64 miljoen keer gestreamd. Dat betekent in totaal 189 miljoen kilo Co2-uitstoot. Dat is volgens One World evenveel als 28 duizend keer op en neer rijden tussen Kaapstad en Marrakesh. Veel he? Dit betekent niet dat je je meteen schuldig moet voelen als je iets kijkt op Netflix, maar er zijn ook een paar dingen die je kunt doen om minder Co2 uit te stoten terwijl je aan het Netflixen bent. Zet bijvoorbeeld je beeldkwaliteit wat lager en stream altijd vanaf je wifi-netwerk en niet via 4G.

Onderzoek
Betekent dit dat alle genoemde corona-voordelen voor het milieu niks uithalen? Nee dat niet. Zo waren de dagelijkse Co2-uitstoot emissies in april 2020 zeventien procent lager dan in april 2019. Dit komt door alle industrie, vlieg- en autoverkeer en consumptie die stil lag. Uit een onderzoek van Nature Climate Change blijkt dat we met deze afname afstevenen op de grootste Co2-uitstoot afname sinds de Tweede Wereldoorlog, aldus het RTL Nieuws.

Eenmalig
We mogen natuurlijk weer steeds meer en de wereld wordt langzaamaan weer opgestart. De grootste daling van de Co2-uitstoot is dan ook voorbij. De afname van zeventien procent lijkt eenmalig. Volgens het Nature Climate Change onderzoek komen we aan het eind van 2020 uit op een daling tussen de vier en zeven procent. Dit percentage is een wereldwijd gemiddelde. Wel geven de makers van het onderzoek aan dat de industrieën aan het eind van dit jaar weer op volle toeren zullen draaien. Om de daling voort te zetten zal er toch iets moeten veranderen. Het is de bedoeling dat de Co2-uitstoot met 49 procent gedaald is in 2030 ten opzichte van 1990.

Wil je zelf je steentje bijdragen aan het verminderen van de Co2-uitstoot? Aanstaande maandag verschijnt er een weekblog van redacteur Demi over vegetarisch eten! Met één dag in de week vegetarisch eten bespaar je gemiddeld al 1740 gram Co2-uitstoot. Lees hier ook het artikel van redacteur Puck over vegetarisch eten.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Binnenkort verschijnt er op Onbegrensd ook een uitgebreid onderzoek van redacteur Carlijn naar de effecten van het coronavirus op het milieu.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *