Thuisvermaak #4

Tekst: Demi Rutten
Leestijd: 6 minuten
Illustratie: Demi van Herpen

Hoewel onze vrijheid beetje bij beetje terugkeert, brengen we nog steeds veel tijd thuis door. Het eindeloos door Netflix, Videoland, Disney+ en Spotify scrollen, kennen we ondertussen allemaal wel. Daarom verzamelen wij elke week de leukste kijk-, lees- en luistertips voor je om al die vrije tijd mee op te vullen.

Het zijn onzekere tijden en er verandert veel, de wereld zoals we hem kennen is waarschijnlijk verledentijd. Veel mensen zien dat als iets negatiefs, maar is het dat wel? Het jaar 2020 gaat de boeken in als het jaar waarin we een virus verslaan, we eindelijk opstaan tegen racisme en inzien dat we echt een draai van 180 graden moeten maken als het om ons milieu gaat. Dus ook al lijkt het nu allemaal heel vervelend, het had veel erger gekund. Om je daaraan te herinneren, hebben we bij Onbegrensd deze week een lijst gemaakt met de beste rampenfilms.

De meesten van ons herinneren zich nog wel het moment waarop werd geroepen ‘in 2012 vergaat de wereld’. Dat zei de Maya-kalender namelijk. Nu zijn we acht jaar verder en leven we gelukkig allemaal nog, maar van deze zogenaamde doemsdag op 21 december 2012 moest natuurlijk een film gemaakt worden. De film 2012, die uitkwam in 2009, van regisseur Roland Emmerich laat je zien aan welke ramp we ‘ontsnapt’ zijn. De film 2012 is te zien bij Pathé Thuis.

Deze pandemie voelt al als een ramp, maar stel je voor dat het in plaats van de coronavirus-pandemie een zombievirus-pandemie zou zijn. In de film World War Z is zo’n zombievirus-pandemie gaande en vecht acteur Brad Pitt tegen mensen die door het virus zijn veranderd in moordlustige zombies. De film is te zien op Netflix.

Een film die eng dichtbij de werkelijkheid komt, is Contagion uit 2011. In deze film duikt een dodelijk virus op en het verspreidt zich razend snel. Enkele dagen na besmetting met het virus komen de mensen te overlijden. Deze film laat een ernstigere en gedramatiseerde versie zien van wat wij nu meemaken, maar de overeenkomst is dat dit virus ook luchtgedragen is. Contagion is te zien op Pathé Thuis.

De film I am legend klinkt in eerste instantie niet als een rampenfilm, maar ook hier speelt een virus de hoofdrol. Bij het maken van een medicijn tegen kanker ontstaat een virus dat zich over de hele wereld verspreid. De meeste mensen overlijden eraan, maar een deel van de bevolking is immuun. De rest die overblijft, verandert in een soort vampierachtige wezen die niet tegen daglicht kan. Acteur Will Smith, die de rol van Robert Neville speelt, is een van de mensen die immuun is voor het virus en probeert met man en macht een geneesmiddel te vinden. Dit gaat hem natuurlijk niet gemakkelijk af. De film I am legend is te zien op Netflix.

Genoeg over virussen, er zijn ook andere rampscenario’s. In de film The Silence wordt de wereld aangevallen door moordlustige wezens die afgaan op geluid. De mensen moeten daarom extreem stil zijn en onderduiken in de hoop geen prooi te worden voor deze wezens. Hoofdrolspeelster Kiernan Shipka vlucht samen met haar familie naar een veilige plaats en stuit daar op een mysterieuze cult. De film is te zien op Netflix.

Een ding wat natuurlijk al jaren zorgt voor meer natuurrampen, is de klimaatverandering. In de film Geostorm hebben overheden een apparaat ontwikkeld, genaamd Dutch Boy, dat de aarde beschermt tegen natuurrampen veroorzaakt door de klimaatverandering. Er gaat alleen iets vreselijk mis met dit apparaat en het gaat de rampen die het hoort te voorkomen, juist zelf veroorzaken. De aarde wordt bedolven onder tornado’s, tsunami’s en enorme koude- en hittegolven. Twee broers moeten vervolgens de wereld gaan redden van de opkomende Geostorm. De film is te zien via Pathé Thuis of VPRO Cinema.

Wil je na het zien van Geostorm nou iets doen aan de klimaatverandering? In deze aflevering van Thuisvermaak vind je de beste documentaires over wat je ertegen kan doen. Ook kun je net als redacteuren Demi en Puck proberen vegetarisch te gaan eten. Heb je daarbij hulp nodig? Lees hier en hier hun artikelen voor tips!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *