Thuisvermaak #3

Tekst: Demi Rutten
Leestijd: 6 minuten
Illustratie: Demi van Herpen

Hoewel onze vrijheid beetje bij beetje terugkeert, brengen we nog steeds veel tijd thuis door. Het eindeloos door Netflix, Videoland, Disney+ en Spotify scrollen, kennen we ondertussen allemaal wel. Daarom verzamelen wij elke week de leukste kijk-, lees- en luistertips voor je om al die vrije tijd mee op te vullen.

Een onderwerp waar het nu continu over gaat is Black Lives Matter. Er vinden nog steeds dagelijks demonstraties plaats in Amerika. Ook mensen in andere landen demonstreren in solidariteit met Black lives matter en tegen racisme in hun eigen land. Zo ook Nederland. Er zijn al demonstraties geweest in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en aanstaande zaterdag is er een in Den Bosch. Nu snappen we bij Onbegrensd dat alle informatie die op verschillende media-kanalen verspreid wordt, verwarrend kan zijn. Wat klopt en wat niet? Het beste wat je in zo’n situatie kunt doen, is jezelf verdiepen in de situatie en de geschiedenis om zo zélf daar het juiste onderscheid in te maken. Daarom hebben wij hieronder een lijst voor je gemaakt met documentaires, series en podcasts die je op weg helpen.

In de 2Doc documentaire Wit is ook een kleur wil Sunny Bergman antwoord op de vraag: op welke manier kleurt wit zijn het denken? Ze gebruikt hiervoor het ‘black doll/white doll’-experiment bij jonge kinderen om zo te zien hoe racisme er van jongs af aan al insluipt. Deze documentaire laat vooral ook goed zien hoe white privilege verweven zit in onze maatschappij. Je kijkt de documentaire hier!

Als je meer wil weten over racisme in Amerika, dan is de documentaire 13th op Netflix een goede keus. In deze documentaire analyseren wetenschappers, activisten en politici de criminalisering van Afro-Amerikanen en de bomvolle Amerikaanse gevangenissen.

De documentaire I am not your negro vertelt het verhaal van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin. Hij schreef tot 1979 aan een boek dat het verhaal vertelt over de levens en moorden van zijn drie beste vrienden: Malcolm X, Martin Luther King Junior en Madgar Evers. Hij overleed echter voor hij het boek kon afmaken en liet maar dertig pagina’s achter. Regisseur Raoul Peck probeert met deze documentaire zijn verhaal alsnog te vertellen, wat resulteert in een analyse van rassenongelijkheid in Amerika. De documentaire is te bekijken op Cinetree.

De miniserie When they see us vertelt het waargebeurde verhaal van vijf donkere tieners uit Harlem, Amerika die in 1989 worden veroordeeld voor een verkrachting die ze niet hebben gepleegd. Het duurt jaren voor ze weer op vrije voeten zijn. De aangrijpende miniserie is sinds mei 2019 te zien op Netflix, maar is vooral nu belangrijk om te kijken.

Voor degenen onder ons die liever luisteren dan kijken, luister dan aflevering 597: ‘En wéér: I can’t breathe’ van podcast De Dag van NPO Radio 1. Correspondent Marieke de Vries praat in deze aflevering over de protesten in Amerika en de lange lijst met onschuldige, ongewapende donkere mensen die daar al gedood zijn door politiegeweld. Ook praat ze over hoe de politici in dit verkiezingsjaar de situatie gebruiken om de mensen voor zich te winnen.

Je kunt daarna ook luisteren naar aflevering 44 van de podcast Damn, Honey. In deze aflevering van de podcast van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, met als gast Sylvana Simons, bespreken de dames alles wat er nu speelt rondom racisme. Waaronder de moord op George Floyd, de protesten in Amerika en hoe we racisme terugzien in de Nederlandse samenleving.

De hierboven genoemde documentaires en podcasts zijn natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg in alles wat er te leren valt over racisme. We hopen alleen dat het je op weg helpt in je research naar dit wereldwijde probleem, zodat we het met zijn allen stukje bij beetje kunnen oplossen.

Meer lezen? Onze redacteur Jetske schreef een column over Black Lives Matter. Je leest hem hier.

Of heb je tussen je research door even een adempauze nodig? In de vorige editie van Thuisvermaak staan de leukste filmtips voor je op een rijtje over de mooiste vakantiebestemmingen. Je leest het hier!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *