Testen op corona zet de wereld op z’n kop

Tekst: Judith van den Berg
Kijktijd: 4 minuten
Leestijd: 3 minuten
Foto: via Powtoon

Sinds 1 juni, kunnen we in Nederland allemaal massaal worden getest op corona. Er zijn veel discussies geweest over het feit dat dit niet al veel eerder kon. Als we willen kijken hoe goed óf slecht we het doen qua testen, is het belangrijk om naar de wereld om ons heen te kijken.

We nemen je mee in de wereld van corona testen over de hele wereld. In sommige landen wordt al heel lang massaal getest en in andere landen wordt er weer bijna niet getest.

Tekst gaat verder onder de video.

Detecteren
We weten dat er veel grote verschillen zijn qua testen. Het ene land test massaal, het andere weer minder en het laatste test amper. Maar zitten er ook gevolgen aan veel of weinig testen? Volgens klinisch-epidemioloog, Zeger Debyser, van de Katholieke Universiteit van Leuven, is testen in de beginfase, wanneer een land het virus buiten probeert te houden of lokale haarden probeert in te perken essentieel. “Als je niet genoeg test kun je die haarden niet detecteren en de besmettingen niet isoleren”, vertelt Debyser. Alle landen die veel getest hebben vanaf het begin, hebben het daarom volgens hem goed gedaan.

Voorraden
De klinisch-epidemioloog is van mening dat zijn land, België, het testen onderschat heeft. “Er is te weinig getest. Er is maar één laboratorium, waar de reagentia op den duur op raakten.” Een reagens (meervoud: reagentia) is een chemische stof of een mengsel van chemische stoffen dat wordt gebruikt tijdens een chemisch experiment. Deze stoffen worden ook gebruikt bij het testen op corona. In Duitsland werd er vanaf het begin al veel getest. “Er was een goed beleid en vanaf januari was het land al bezig de voorraden van reagentia aan te leggen”, legt Debyser uit.

Opsporen, isoleren, exit
Hij benadrukt dat als de epidemie verder doorzet, testen nog altijd belangrijk is. “Doordat men thuis niet kon testen en alleen in het ziekenhuis, kwamen er mensen te laat in het ziekenhuis. Ook kun er door een gebrek aan tests, afdelingen op woonzorgcentra niet worden geïsoleerd.” De Belgische epidemioloog is fan van testen: “Vooral vroeg veel testen en opsporen en isoleren als onderdeel van de exit strategie van het virus.” Toch bestaat er volgens Debyser iets als te veel testen: “Het kost natuurlijk wel geld en tijd voor de afnemers van de testen en daarnaast moeten de afnemers ook over beschermingsmateriaal beschikken.”

Het testen van corona is dus niet zo makkelijk als dat je misschien weleens denkt. Er komt veel bij kijken en elk land maakt zo zijn eigen afwegingen. Het bestrijden van een pandemie, zet de wereld op z’n kop.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *