Starterscultuur en beginnen in het buitenland: wat moet je weten?

Tekst & audio: Jamy Sprenkels
leestijd: 1 á 2 minuten
Luistertijd: 6,3 minuten
Foto: Birgit Oosterhuis

Wanneer je een internationaal bedrijf gaat starten, je spullen gaat verkopen in het buitenland of op zakenreis gaat, krijg je te maken met flinke cultuurverschillen. Birgit Oosterhuis (50) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werkt al ruim vijf jaar voor het RVO voor het thema ‘internationaal ondernemen’.

RVO is een overheidsorganisatie die ondernemers en starters ondersteunt als ze internationaal willen gaan ondernemen. Dat is niet alleen omdat mensen zoals Oosterhuis het leuk vinden om te doen, maar ook omdat Nederland de inkomsten vooral van de export moet hebben; namelijk 34 procent van het bbp. Birgit heeft zelf jarenlang in het buitenland gewoond met haar ouders, en koos daarom voor een internationale baan. De laatste twee jaar werkt ze als persvoorlichter bij RVO maar daarvoor stond ze op de communicatie adviseur. “Wij Nederlanders hebben de neiging om nogal direct te zijn, en geen blad voor de mond te nemen. Dat onderscheid ons, maar het kan ook wel eens problemen opleveren.”

Luister hieronder hoe RVO Nederlandse ondernemers steunt, op weg helpt en waar je volgens Birgit op moet letten bij het zakendoen in het buitenland. Ook geeft ze nog een paar handige tips voor nieuwe ondernemers.

De app waar Birgit het over heeft is NL Exporteert en is gratis voor zowel IOS en Android. Een andere website voor starters is www.internationaalondernemen.nl.

Meer weten? Bekijk -hier- de video’s van Birgt en RVO over starten in het buitenland.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *