Reizen: gaan we er weer op uit?

Auteur: Sanne de Brouwer

Leestijd: 2 minuten

Afbeelding: PublicDomainPictures via Pixabay

De grenzen van een aantal landen gaan weer open. We kunnen er dus langzaamaan weer op uit om te gaan reizen. Maar willen we dat wel? En zo ja, hoe?

Uit een enquête die onze redacteur Sanne hield onder 39 mensen, waarvan het grootste deel tussen de 20 en 30 jaar was, bleek dat zo’n 59 procent alsnog in het buitenland op vakantie gaat. De enquête was net verspreid toen bekend werd dat we weer mogen gaan reizen, dus heel gek is dat percentage niet. Maar een klein deel is angstig om te reizen.

De reiswereld

Vanuit de reiswereld klinken verschillende geluiden. Zo vertelt Marco van Leeuwen, lector Travel Industry aan de Breda University of Applied Sciences, in het artikel ‘Interview Marco van Leeuwen: “We gaan twee transitiejaren in, waarvan de eerste al is ingegaan”‘ van TravelNext dat het heel erg verschilt per persoon of ze er weer op uittrekken of niet. Er zijn mensen die al alternatieven hebben bedacht, zoals een vakantie in eigen land terwijl ze eigenlijk naar het buitenland wilden. Ook zijn er mensen die gelijk weer de koffers pakken. Zeven respondenten van de enquête gaan in het binnenland op vakantie, drieëntwintig in het buitenland en negen blijven er thuis.

Snacktoerisme

Over de veranderingen in het toerisme schrijft TravelNext in het artikel ‘Verandering in het vakantiegedrag, snacktoerisme verleden tijd?’ dat het zogenoemde ‘snacktoerisme’, dus vluchtige tripjes, wellicht verleden tijd worden. De kans bestaat dat we met zijn allen bewuster op reis gaan straks. Volgens het interview met Van Leeuwen was dit bij andere crisissen niet het geval, maar hij denkt wel dat de coronacrisis gaat zorgen voor meer bewustwording.

Duurzaam de norm?

Ook in het artikel ‘Coronacrisis wake-up call voor de reiswereld’ van Reishonger komt naar voren dat meerdere experts denken dat duurzamer, en dan vooral minder vaak maar wel langer, de norm wordt. Dit zal dan onder andere komen door duurdere vliegtickets. De respondenten die op de enquête reageerden, denken hier hetzelfde over. Veel antwoorden wezen op duurzamere reizen, minder massatoerisme en meer hygiënemaatregelen. Een klein aantal denkt dat er niks verandert of weet het niet. Sommigen denken ook dat het reizen over een jaar of twee weer hetzelfde is als voor de crisis.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *