Regels zijn er om overtreden te worden, of nee toch niet

Tekst: Judith van den Berg
Leestijd: 2 minuten
Illustratie: Jetske Janssen

Regels, regels en nog eens regels. Je zou er soms gek van worden. Wij mensen zeggen daarom ook weleens gekscherend: “Regels zijn er om overtreden te worden.” Dat laat denk ik wel genoeg de aard van het beestje zien. En óf je dat aard van het beestje ziet in deze coronatijden.

De drang naar vrijheid stroomt door onze aderen. Wij mensen zijn nou eenmaal gesteld op die vrijheid, om te doen en te laten wat we willen, met wie we dat willen en wanneer we dat willen. En wij als vrijgevochten Nederlanders natuurlijk al helemaal. Maar ja, toen was daar ineens corona.

Winkelstraten puilen uit
Ik merk om me heen dat mensen de corona regels steeds meer beu zijn. Ze willen vrijheid. Van de story’s op Instagram waarop die groep vriendinnen al lachend en omhelzend staan te dansen in de kroeg, tot de winkelstraten die uitpuilen met shoppers die ein-de-lijk weer naar buiten mogen en 1,5 meter afstand die nu meer een vijf centimeter afstand lijkt geworden. Alsof er nooit iets is gebeurd. Ik snap jullie echt, ik ben ook niet perfect en voor mij is na al deze maanden de pret er ook wel een beetje af.

Er is niks aan de hand toch?
Ja, het aantal sterfte en besmettingen is Nederland is laag. Bijzonder laag. Maar lieve mensen laten we niet te vroeg juichen. In Israël werden negentig scholen weer gesloten, die vorige maand nog open gingen, omdat het aantal besmettingen weer snel oploopt. Bij onze oosterburen is er weer een uitbraak na de viering van het Suikerfeest. Experts waarschuwen dan ook dat de pandemie nog volop bezig is. Misschien minder zichtbaar dan dat we met z’n allen denken. Want, ja, het sterftecijfer is toch immers laag? Dan is er toch niks aan de hand?

In landen zoals Rusland, India, Iran en Mexico neemt het aantal besmettingen snel toe. Hoogleraar virologie Marion Koopmans vertelde eerder al aan het AD dat ze zich grote zorgen maakt en dat ze bang is dat er in Iran inmiddels al weer sprake is van een tweede golf. De pandemie lijkt in Europa uitgeraasd, maar dat is volgens – de inmiddels bekende hoogleraar – Koopmans dus niet het geval. En daarom moeten we met z’n allen alert blijven. Hoe uiterst vervelend dat ook is.

Geen regels, geen vrijheid
Laten we alsjeblieft van de wereld om ons heen leren en laten we met z’n allen een beetje de pandemie in de gaten houden. Een virus zie je niet, een virus is onaantastbaar. Voor je het weet slaat het ‘coronamonster’ weer toe. In ons dagelijks leven: dan kunnen we niet meer een ‘terrasje pakken’, een nieuwe coupe aanmeten bij de kapper en er lustig op los shoppen. Laten we onze vrijheid zo waarderen, dat we ook rekening houden met de regels. Want alleen als we de regels écht waarderen, kunnen we ook onze vrijheid waarderen. Zonder die – o zo vervelende – corona regels, ook geen – o zo fijne – vrijheid.

Dit vind je misschien ook interessant: Ik mis mijn schoonouders of Je kunt toch niet alleen in Duitsland besmet raken met het coronavirus?

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *