Pucks Podcast – Hoe duurzaam is jouw leven?

Auteur: Puck Schmitz
Leestijd: 20 minuten
Foto’s: Kirsten Bloemen (via @geenblaadjesla)

‘Voeding – je doet het minder dan de gemiddelde Nederlander.’ Dat is wat ik op mijn beeldscherm zag nadat ik de voetafdruktest van WNF deed. Met deze test krijg je meer inzicht in de impact van jouw persoonlijke levensstijl op de aarde. In deze test kun je jezelf vergelijken met de gemiddelde Nederlander, maar je ziet ook wat de gemiddelde Amerikaan nou verbruikt en hoe het zit met de gemiddelde wereldburger.


Ik klikte op de link om tips te ontvangen, omdat ik toch benieuwd werd naar manieren om op dit punt mezelf te verbeteren. Het WNF wil met deze tips laten zien waar jij je gedrag nog wat kan verbeteren. En ook al wist ik het misschien onbewust al – en dat klinkt enorm cliché en dat is het misschien ook – was het toch schrikken om het volgende te lezen:

“Voedselproductie, consumptie en -verspillingen zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van verlies van plant -en diersoorten. Zo is niet-duurzame landbouw de grootste oorzaak van ontbossing en verdwijning van leefgebied van diersoorten. Ook wordt 69 procent van het zoetwater wereldwijd verbruikt voor voedselproductie.”


We hebben per persoon zo’n 1,7 hectare als oppervlakte beschikbaar: dat is ongeveer één voetbalveld. En als iedereen als een gemiddelde Nederlander zou leven dan komen we nooit op één aardbol uit. We gebruiken als Nederlanders namelijk gemiddeld 3.3 aardbol. In Amerika is dit bijvoorbeeld nog meer, namelijk 4.8 aardbol. Maar een land als Kenia zou wel genoeg hebben aan één aardbol, daar verbruiken ze gemiddeld 0.6 aardbol.


In de eerste aflevering van Pucks Podcast in gesprek met iemand die bewust omgaat met duurzaamheid en het milieu. Ik praat met Kirsten Bloemen, zij heeft een eigen foodblog Geen Blaadje Sla en laat zien dat vegan helemaal niet saai hoeft te zijn!

Ben jij ook benieuwd naar hoe duurzaam jouw leven is? Doe dan ook de voetafdruktest!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *