Op vakantie naar …

Tekst: Sanne van den Boomen
Leestijd: 1 minuut
Illustratie: Jetske Janssen

Het koude water van de Noordzee. De groene polders en het vlakke landschap. De overvolle terrasjes die allemaal 1,5 meter uit elkaar staan. De nuchterheid gemengd met een tikkeltje brutaliteit. De traditionele Volendamse kledingdracht en de trots van iedere provincie. Een lekkere Hollandse haring met uitjes die zo naar binnen glijdt. 

Mijn reis duurde lang. Ik reisde van zuid naar noord. Van noord naar west en weer van west naar oost. En wat heb ik veel gezien. In dit kleine kikkerlandje kan je al binnen een paar uur het hele land door zijn gecrost. Met iedere keer een ander vervoersmiddel, ging het niet altijd even snel. Trein, pont, fiets, liften, lopen. 

Ik loop langs het water. Onder mijn voeten klinkt een krakend geluid van kapotte schelpjes. Af en toe pak ik er één op en stop deze in mijn broekzak. De zoute zeelucht geeft me een vertrouwd gevoel. Want nergens ruikt de zee zoals hier. Het zonnetje schijnt op mijn bol en door het aangename briesje is het niet te warm. Achter me hebben de badgasten allemaal een plekje gevonden en het strand verandert in een vrolijk plaatje met allerlei gekleurde handdoeken en parasols. De strandtenten zitten vol. Gasten gezellig borrelend en kinderen spelend of aan het genieten van een ijsje. 

Ik plof neer in het zand en kijk rustig om me heen. Uit mijn koeltas haal ik een koud drankje. Deze zomer blijf ik in Nederland. Vandaag een dagje strand. Wat zal morgen mijn bestemming zijn? 

Toch liever genieten van een vakantie in Spanje? Lees dan deze column

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *