Onbegrensd onderzoek: Investeren in de coronacrisis laat geld rollen

Tekst: Luuk Glaap

Leestijd: 10 min

Kijktijd: 2 min

Foto: Steve Buissinne via Pixabay

Je geld op de bank laten staan levert tegenwoordig bijna niets meer op en kan je in sommige gevallen geld kosten. Dit is niks nieuws. Dat door het uitbreken van de coronacrisis en ook het instorten van de wereldwijde beurs, zou het een goede reden kunnen zijn om je geld als starter op een andere manier te investeren, zoals in deze goederen. 

Tekst gaat verder onder de video. 

Macallan Valerio Adami uit 1926 is een zeldzame fles whisky verkocht voor omgerekend 955.000 euro.

Bitcoins

De bitcoin is ontstaan in 2008 en moest een alternatief vormen voor fysiek geld. Deze valuta piekte eind 2017. De digitale munt was toen bijna €17.000,- waard. De hype was echter van korte duur. In de tussentijd zijn er miljoenen bitcoins bijgekomen en hebben we nu ruim 

Achttien miljoen bitcoins. De koers daarentegen daalde wel en dat gegeven heeft zich afgespeeld toen de aandelenbeurzen zijn gekelderd. “Mensen willen graag patronen zien in het verloop van de bitcoinkoers maar meestal is er geen eenvoudige verklaring”, zegt Robert-Reinder Nederhoed, eigenaar van Bitmymoney. “De aandelenbeurzen spelen wéll een rol. Wanneer de beurzen sterk dalen, is de kans groot dat beleggers meer bitcoins gaan verkopen en winst maken.”

Dit gegeven is ook terug te zien in de koers van de bitcoin. Op 25 februari dit jaar is de bitcoin bijna €9000,- waard maar door de coronacrisis is het verlies heel groot. Op 17 maart is de munt op zijn dieptepunt maar €4500,- waard.

De AEX is inmiddels met ruim 38% gestegen. Ook de koers van de bitcoin zit weer in de lift. De munt is inmiddels alweer meer dan €8000,- waard. “Je ziet dat mensen eerst terug gaan naar de euro, door zowel hun aandelen als bitcoins te verkopen op de beurzen. Als de onzekerheid afneemt, gaan mensen kijken waar ze in kunnen investeren en dan kan de bitcoin als schaars goed een alternatief zijn”, verklaart Nederhoed. “De aandelenbeurzen zelf zijn waarschijnlijk omhoog gestuwd door het geld dat in omloop kwam door de noodpakketten van de centrale banken.” 

Of er meer mensen in Bitcoin zijn gaan investeren, is moeilijk te zeggen. “Het aantal bezoekers op onze website is verdubbeld, maar dat wil niet zeggen dat iedereen nu in bitcoins gaat investeren”, zegt Robin Heester, redacteur bij Bitcoin Magazine. Dit komt mede door het opgebouwde imago van bitcoins. “als je met je geld naar een beleggingsadviseur gaat, zijn er maar weinig die je bitcoins aanraden. Bitcoins worden ook vaak geassocieerd met criminelen en dat zou één van de redenen kunnen zijn dat mensen toch twijfelen om voor bitcoins te kiezen”, zegt Heester. Het investeren in bitcoins is in het algemeen eenvoudig. “In principe kun je al met tien euro investeren. Je hebt geen groot startkapitaal nodig, zoals bij vastgoed”, zegt Heester. De koers van bitcoins loopt altijd door. “Als jij om drie ’s nachts van je bitcoins af wil, dan is dat mogelijk.”

Internationaal valt er weinig te zeggen over het investeren in bitcoins. “Echte harde cijfers zijn er niet over het bezitten van bitcoins. In landen met een instabiele munt zie je wel dat er  meer wordt geïnvesteerd in bitcoins en gehandeld wordt tussen personen. Dit doen zij om het eigen vermogen te behouden, zoals in Venezuela en Oekraïne. Het is niet dat iedereen massaal gaat investeren maar het is voor hen wel een alternatief”, zegt Heester.Investeren in bitcoins kan ook te maken hebben met protestacties of mensen die door de overheid gezocht worden. “Als je als demonstrant opgepakt wordt of op de zwarte lijst staat, dan kunnen overheden en banken beslag leggen op je geld, waardoor je daar niet meer bij kan. Bij bitcoins gaat dat niet, omdat overheden of banken daar geen inspraak op hebben. Het geld dat je dan in bitcoins hebt, blijft van jou”, zegt Heester.

De koers van de bitcoin wisselt nog steeds nu de coronacrisis voortduurt. Daarnaast heeft er op 11 mei heeft er een ‘halving’ van de bitcoins plaatsgevonden. De uitgifte van bitcoins wordt dan gehalveerd. Er komen zo minder bitcoins op de markt, terwijl de vraag constant blijft. De bestaande bitcoins worden op die manier meer waard. “Meestal stijgt de prijs van de bitcoin een jaar na de halving. Dit was ook te zien in 2014 en 2017 toen prijs tien keer zo hoog werd. Dit zou dus betekenen dat het mogelijk is dat de bitcoin volgend jaar €90.000,- waard zou kunnen zijn”, verklaart Nederhoed.

Het blijft in zekere zin speculeren naar de waarde van de bitcoin. “Er kan nooit met zekerheid worden gezegd wat de waarde wordt. De kans dat de bitcoin in een keer naar beneden zakt is ook aanwezig. Wel is het zo dat meer aandacht voor de munt, de waarde kan laten stijgen, zoals de hype die er was in 2017”, zegt Heester. De munt is dus nog springlevend maar houdt zich even verscholen.

Whisky

Whisky kan zowel als een drankje, als een investering worden gezien. Al sinds de 20e eeuw wordt er gehandeld in whisky en de vraag is door het sluiten van tientallen fabrieken in de jaren 80’ in Schotland alleen maar gestegen. De fabrieken moesten sluiten door de teruglopende verkopen en dat zorgde ervoor dat er minder  whisky op de markt kwam en het product dus schaarser wordt. De flessen whisky die uit deze fabrieken komen, zijn sindsdien meer waard geworden omdat deze niet meer worden gemaakt. De waarde van de fles hangt af van de vraag en het aanbod, het is maar net wat Iemand er voor wil geven. 

Daarnaast is het van belang welke fles er wordt aangeschaft. Dit heeft gevolgen voor het rendement. “Het rendement wordt voornamelijk bepaald, door de zeldzaamheid van een fles. Whisky die al langer in de fles zit en waarvan er maar een paar zijn gemaakt van een beroemde destilleerderij, zijn meestal veel waard”, zegt Ron Andes, gecertificeerd, register taxateur in whisky. “Veiligen zijn daarnaast een goede indicator voor het rendement. Je ziet dan goed waar er vraag naar is en hoeveel de prijs stijgt van een bepaalde fles door de jaren heen.”

Toen de aandelenbeurzen in elkaar stortten, zag je op de markt van whisky een ander beeld. “Je ziet bij whisky’s juist een een stijging van de vraag. Je ziet dat mensen hun aandelen inleveren en dus whisky overwegen als investering”, verklaart Andes. “Ik had verwacht dat mensen juist hun flessen massaal zouden verkopen maar dat is niet gebeurd.” Toch is de vraag naar whisky niet zomaar gestegen, volgens Andes is dat al langer aan de gang. “Vorig jaar heeft de markt een klap gehad. Door de Brexit liepen de investeringen terug en ook kwamen er ineens veel veilingen bij. Er zijn zoveel flessen vorig jaar aangeboden, dat het aanbod een verzadigd was geraakt. In december vorig jaar zagen we gelukkig de markt weer aantrekken en zagen we dat sommige flessen voor veel meer dan de richtprijs werden verkocht.”

Waar deze vraag vandaan komt is moeilijk te zeggen. “De whiskymarkt wordt vooral gedomineerd door het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is Frankrijk als producent een grote speler. Buiten Europa doet Japan het heel goed. Daar kun je op korte termijn veel rendement uit halen.” Dat Japan het zo goed doet zie je ook terug in de waardestijging van Japanse whisky’s in vergelijking met Schotse whisky’s over de afgelopen jaren. 

De stijgende vraag zorgt niet meteen voor een massale toestroom van investeerders. “Het is best lastig om erin te stappen. Je moet echt veel weten over het wereldje. Als je er geen verstand van hebt en je wil puur voor het geld erin investeren, doe het via een bedrijf zoals Whisky Index of een broker. Dit is iemand die de markt kent. Bij zo’n bedrijf kan je aangeven hoeveel geld je wil investeren en zij geven dan aan wat je kan kopen. Dit voorkomt dat je duizenden euro’s investeert in een fles die eigenlijk dat geld niet waard is.” Daarnaast kun je bij whisky niet met een klein bedrag beginnen, zoals bij bitcoins. “Er zijn wel flessen van rond de €50,- , maar die zijn niet zeldzaam en leveren daardoor weinig rendement op. Als je wat meer geld wil verdienen aan whisky, dan moet je al gauw investeren in een fles van honderden euro’s.” 

Wat de markt van whisky doet na de coronacrisis is volgens Andes nog speculeren. “De afgelopen jaren zijn veel zeldzame whisky’s met 15% in waarde gestegen. Dat verloop toont wel aan dat whisky een veilige investering is.” Het rendement kan dan wel zo hoog zijn, maar bieden behaalde resultaten uit het verleden geen garantie voor in de toekomst. “Die kans is aanwezig en daarom moet je weten wat je koopt. Als je bijna geen kennis hebt van de handel of het product, dan bevind je je op glad ijs. Je kan lukraak gaan investeren in een paar flessen, maar je moet hem ook zien te verkopen. Als je geen koper vindt, blijf je met de fles zitten. Een voordeel is wel dat je de fles nog kan opdrinken, dat gaat bij bitcoins wat moeilijker natuurlijk.”

Vakantiehuizen

Mensen die in het buitenland een tweede woning hebben, konden daar de afgelopen maanden door de coronamaatregelen niet naartoe. Alleen in Frankrijk al hebben meer dan twintigduizend Nederlanders een tweede huis. Zij konden niet alleen niet naar hun tweede huis toe, ook potentiële kopers waren niet welkom. “Toen de coronacrisis uitbrak, zag je dat de markt stil kwam te vallen. Bezichtigingen zijn door de maatregelen niet mogelijk en dat maakt een huis kopen in het buitenland nu erg lastig”, zegt Tom van den Brink, exhibition manager bij Second Home. “Een huis bezichtigen behoort niet tot de noodzakelijke reizen, dus een investering is niet mogelijk.”

Online een huis bezichtigen kan in deze tijd een uitkomst bieden om toch een tweede huis te kunnen kopen. “In een aantal gevallen is dat mogelijk maar dat zijn meestal mensen die al langer een vakantiewoning op het oog hebben. Zij weten hoe de woning eruit ziet en in welke omgeving deze ligt. Dat is online namelijk moeilijk te zien. Daar komt ook bij dat notarissen en advocaten, fiscale experts die je nodig hebt om het traject in te gaan en af te ronden niet konden werken door alle maatregelen.”

In Spanje waar de coronamaatregelen strenger zijn dan in Nederland kan de verhuur dit jaar minder zijn dan voorgaande jaren. “Spanje is erg afhankelijk van toeristen. Als Spaanse verhuurders deze zonder werk komen te zitten, dan kan het zo zijn dat ze als eerst hun woning te koop zetten. Bij Nederlanders die investeren in het buitenland gaat dat niet zo snel gebeuren. Daarnaast hangt dit natuurlijk ook af van de het vertrouwen en de prijzen van vliegtickets. De angst door het coronavirus zal zeker invloed hebben op de verhuur in Spanje. ”

Wat de coronacrisis gaat doen met deze markt is nog onzeker. Wel wordt Portugal door onder andere Forbes Magazine genoemd als de ideale bestemming als de coronacrisis voorbij is. Dit komt mede door het lage aantal besmettingen en doden door het coronavirus. “Dit wordt door makelaars nu veel gebruikt in campagnes om potentiële kopers naar Portugal te brengen. Het land is wel in opkomst als het gaat om vakantiehuizen. Je hebt er meer rust en meer ruimte. Spanje daarentegen zal economisch wat inzakken, dus daar verwacht ik wel dat het een ander zal gebeuren op de markt. Ook omdat je niet weet wat de Brexit gaat doen. Veel Britten bezitten namelijk een tweede woning in Spanje.”

Het is dus afwachten wat deze markt gaat doen in de toekomst. “Je moet niet vergeten dat we spreken over een gemiddelde investering van twee à drie ton. Dit is niet een investering die je van je laatste centen moet doen en als je al een woning bezit, kan je er niet zomaar vanaf.” 

Jachten 

Het hebben van een eigen jacht is niet voor iedereen weggelegd. Voor kleine jachten bedraagt het prijskaartje  al enkele tonnen tot miljoenen. Wil je meedoen met de grote jongens dan vliegen de miljoenen je om je oren. Een behoorlijke investering in vergelijking met de rest in deze tijd. “Veel mensen die een jacht kopen, zijn hier al mee bezig. Je ziet weinig impuls aankopen. Het is echt proces van langere tijd, zegt Paul Beelen, persvoorlichter van Linssen Yachts. “Een jacht is geen product dat je zomaar koopt, ook niet in deze tijd.”

Dat de coronamaatregelen ook deze branche raken, was in maart te zien. “De aanloop naar onze showroom was nihil, niemand durfde te reizen en zeker niet naar het buitenland.” Ondanks dat niemand durfde te reizen, werd het kopen van een jacht voor Duitsers wel goedkoper. De Duitse regering heeft besloten om tijdelijk de btw omlaag te gooien om zo de Duitse economie een steuntje in de rug te geven. Het btw-tarief wordt zo een half jaar lang met 3% verlaagd. Dit is ook terug te zien op de markt voor jachten. “De laatste tijd zien we dat vooral de vraag uit Duitsland toeneemt. Als een jacht 3% goedkoper wordt, scheelt dat al gauw tienduizenden euro’s. Onze Duitse verkopers hebben in deze tijd zelfs nieuwe klanten die nog nooit eerder bij ons waren geweest.”

Bron: Linssen Yachts
De Grand Sturdy 500 AC Variotop w met een waarde van ongeveer een miljoen.

Bij Whisky en bitcoins zie je dat een hogere vraag, de prijs laat stijgen. Bij jachten is dat niet het geval. “Een jacht kun je vergelijken met het exclusieve auto’s, een exclusieve markt. Prijsstijgingen of dalingen zullen hier bijna niet voorkomen.”

Dat een vakantie in eigen land nu de voorkeur heeft, is voor de verhuur van jachten een groot voordeel. “We zien dat er een enorme vraag is naar verhuur in Europa. Op de locaties in Europa waar wij verhuren, kunnen we soms de vraag al niet meer aan. Je ziet dat sommige locaties zo populair zijn, dat alle jachten al verhuurd zijn. Een vakantie in eigen land en niet te ver willen reizen, draagt hier zeker aan bij.”

Conclusie

Het coronavirus heeft zeker invloed gehad op deze investeringen. De vraag naar deze goederen is vrijwel identiek gestegen. Dit betekent dat mensen toch op zoek zijn gegaan naar andere investeren, die wellicht meer rendement of zekerheid opleveren. Grote investeringen zie je bij whisky, jachten en vakantiehuizen alleen niet.  Het aanbod is bij whisky bijvoorbeeld schaars en bij vakantiehuizen en jachten is het moeilijk om in te stappen. Bitcoins is van deze investeringen het makkelijkste om in- en uit te stappen, maar is het wel de enige investering die niet tastbaar is. 

Internationaal kan er over whisky’s en bitcoins weinig worden gezegd. Het is op deze markten moeilijk te zien waar de vraag is gestegen of waar in geïnvesteerd is. Wel kan er worden gezegd dat grote gebeurtenissen, zoals het coronavirus en de Brexit invloed hebben op de prijs. Deze prijs is bij jachten dan weer minder gevoelig. 

Of er meer geïnvesteerd wordt in de toekomst blijft speculeren. Je ziet op iedere markt dat het vooral ligt aan het vertrouwen. Durven mensen het risico te nemen om geld te investeren in bitcoins en whisky, in de hoop dat het over tien jaar veel meer waard wordt, dat is de vraag. Bij jachten en vakantiehuizen is dat risico minder maar het risico zit meer in het startkapitaal dat geïnvesteerd moet worden. Geen zin om te investeren? Je kunt natuurlijk altijd nog genieten van een glas whisky bij een gehuurd vakantiehuisje!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *