Onbegrensd Onderzocht: De toekomst van onze aarde – wat als we wél iets veranderen?

Klimaatverandering speelt de laatste jaren een belangrijke rol in onze samenleving, omdat het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Deze stijging komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht terecht komen. Dit heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Tijdens de klimaatconferentie in Parijs (2015) zijn afspraken gemaakt die leidend zijn bij de Europese aanpak van klimaatverandering. Hier is de Green Deal (2019) – gepresenteerd door de  Europese Commissie – bijgekomen. In deze deal is afgesproken dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Wat gebeurt er als we als bevolking veranderen? En hoe kunnen we veranderen? Deelredactie Natuur & Duurzaamheid is hierin gedoken. We proberen een antwoord te vinden op de vraag wat het slechtste scenario zou zijn voor de toekomst.  

Kleding

“Iedereen heeft recht op een mooi leven”, het zijn de woorden van Oud-PvdA-Kamerlid en managing director van CNV internationaal, Marit Maij. “Het hoeft niet zo te zijn dat omdat je toevallig ergens anders bent geboren, je daarom maar de ‘sjaak’ bent”, vervolgt ze haar verhaal.

Ze heeft het over onze manier van consumeren en waarom het zo belangrijk is dat we met zijn allen werken aan een eerlijke en duurzame toekomst. In een ideale wereld zouden de kledingarbeiders aan de andere kant van de wereld op een gelijkwaardige manier samenwerken met de Westerse kledingmerken. Er zouden eerlijke prijzen betaald worden, werknemers zouden eerlijke cao’s opgesteld krijgen en de arbeiders zouden in veilige omstandigheden werken. Maar voordat we daar zijn, hebben we een hele weg afgelegd.

Maij heeft de drive om voor transparantie in de kledingsector te strijden en is erg hoopvol. “Er zijn een aantal koplopers in de keten die het goede voorbeeld geven, zij laten zien dat het niet onmogelijk is om een eerlijk en transparant kledingmerk op de markt te zetten. Ook zie je dat steeds meer jongeren het belangrijk vinden om te weten waar hun producten vandaan komen. Dat geeft me hoop voor de toekomst en het laat zien dat de bewustwording steeds meer groeit.” Waar Maij vooral de kansen ziet, is wanneer alle partijen van de overheden tot de kledingbedrijven, de NGO’s en de consumenten allemaal een stapje vooruit zouden doen. Zo zou er een meer transparante en duurzame keten ontstaan. Het is een scenario waar bewustwording en inzet voor nodig is, maar volgens haar komt die er na de coronacrisis zeker aan.

Milieu en natuur

Door de coronacrisis hebben we een duidelijke verandering in klimaat en milieu gezien. We kunnen dit natuurlijk ook júist als voorbeeld en als les zien. Het kan dus écht; we kunnen er met z’n allen voor zorgen dat onze wereld mooi blijft en we de klimaatcrisis tegengaan. Volgens Margot Ribberink, meteoroloog en klimatoloog, zal ook de politiek voor het herstel van de economie duurzame keuzes moeten maken. Ook moeten zij ervoor zorgen dat de burgers gestimuleerd worden om duurzame keuzes te maken in het dagelijkse leven. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Om te beginnen kunnen de Europese landen samen hier het goede voorbeeld in geven.

Volgens Gerdien de Vries, assistant professor en directeur van TPM Engery Transition Lab aan de TU Delft, zou het op z’n best zijn als élke wereldbewoner zijn of haar steentje bijdraagt. Na deze grootse verandering op het milieu tijdens de coronacrisis, zien mensen misschien wat de impact kan zijn. Als iedereen dan begint bij zichzelf, met de gedachte: ‘wat kan ik doen?’, dan moeten we er komen. Het hoeven maar kleine dingen te zijn, zoals het gebruik van spaarlampen, nét wat korter douchen of kies vaste dagen waarop je geen vlees eet. Na de ervaring tijdens het coronavirus, kunnen we er een aan het rijtje toevoegen: werk voortaan standaard één à twee dagen in de week thuis, dat scheelt verkeer op de wegen. Alleen als we het samen doen, kunnen we onze mooie wereld met bijzondere natuur behouden.

Dieren

We hebben dieren nodig voor een goede biodiversiteit op deze aarde. Die biodiversiteit zorgt andersom weer voor een gezonde aarde en dus een gezonde leefomgeving voor ons als mensen. Volgens Sanne Kuijpers van World Animal Protection zou het mooiste toekomstscenario zijn dat we wilde dieren bewonderen van een afstand. Geen misbruik meer maken van hun leefgebieden of ze uitbuiten voor ons plezier. ‘Laat de wilde dieren gewoon lekker leven waar ze horen en geniet daarvan van een afstandje.’ Hierbij ziet ze dus een toekomst zonder toeristen die op olifanten rijden of dolfijnen waar trucjes mee worden gedaan. ‘’In Nederland zie je daar al vooruitgang in. Waar je jaren geleden nog folders zag liggen op vakantiebeurzen over op een olifant door de jungle rijden in Thailand en dat soort dingen, zie je dat in ieder geval nu niet meer. Mensen beginnen zich steeds meer bewust te worden van het leed dat achter die attracties zit’’, aldus Kuijpers.

Hoe wij met de natuur omgaan is ook belangrijk voor die biodiversiteit. Charlotte van der Tak van Greenpeace ziet de ideale toekomst al voor zich. ‘’Het is een beetje utopisch denken, maar in de toekomst hoop ik dat we een heel ander economisch systeem krijgen dat niet enkel draait om zoveel mogelijk geld verdienen. Dat er meerdere kleine bedrijven zijn die duurzaam werken in plaats van een paar grootmachten. Dat die kleine bedrijven enkel het hoognodige produceren wat we nodig hebben en op een verantwoorde manier. Dat er een fatsoenlijke verstandshouding is tussen personeel en bazen. Dat we regeringen hebben die mens en aarde voorop zetten, in plaats van geld. Het is een lange weg om daar te komen, maar het is niet onmogelijk.’’

Wat we volgens Van der Tak het beste kunnen doen om deze toekomst te bereiken is vooral de juiste beslissing nemen in het stemhokje. ‘’In maart gaan we weer naar de stembus. Kies dan bewust voor een partij die zich voor mens en aarde inzet. Of een democratische partij die luistert naar de inwoners en demonstraties en petities serieus neemt. Dat zijn sowieso goede manieren om je stem te laten horen. Het lijkt misschien basaal, maar de regering kan dat soort geluiden vanuit het volk niet blijven negeren’’, aldus Van der Tak. Om de wilde dieren te redden van de ondergang, raadt Kuijpers ons aan bij onszelf te beginnen. ‘’Ga niet meer naar toeristische attracties die dieren uitbuiten, koop geen slangenleren tasje meer en eet iets minder vlees. Ben je gewoon bewust van waar je producten vandaan komen en wat er achter die attracties zit. Als je het verhaal erachter weet, dan wil je het waarschijnlijk niet eens meer hebben of doen.’’

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *