Onbegrensd onderzocht: corona testen

Tekst: Judith van den Berg
Leestijd: 10 minuten
Kijktijd: 10 minuten
Foto: via deCODE genetics

Testen op corona komt in veel verschillende soorten en maten. Het ene land test erop los. Het andere land kan niet veel testen. Online bieden websites ´betrouwbare´ tests aan, die vervolgens weer worden afgeraden. Kortom; je zou door de tests bijna het bos niet meer zien.

De afgelopen weken publiceerden we al eerder twee artikelen over het testen op corona, zowel over de landelijke tests als over de internationale zelftests. Er zijn grote verschillen in hoeveel er getest wordt en in de beweegredenen om te testen. In Nederland wordt sinds 1 juni getest op corona. In de video hieronder vertelden we hoe testen wereldwijd verschillende wordt aangepakt.

Klinisch-epidemioloog Zeger Debyser van de Katholieke Universiteit Leuven is van mening dat testen belangrijk is in een vroeg stadium, om brandhaarden te lokaliseren en een exit strategie voor het virus te bedenken. “Als je niet genoeg test kun je die haarden niet detecteren en de besmettingen niet isoleren”, vertelt Debyser. Alle landen die veel getest hebben vanaf het begin, hebben het daarom volgens hem goed gedaan. De Belgische epidemioloog benadrukt dat als de epidemie verder doorzet, testen nog altijd belangrijk is. “Doordat men thuis niet kon testen en alleen in het ziekenhuis, kwamen er mensen te laat in het ziekenhuis. Ook konden er door een gebrek aan tests, afdelingen op woonzorgcentra niet tijdig worden geïsoleerd.”

Online kun je ook allerlei soorten corona zelftests vinden. Waarvan door alle verkopers wordt beweerd dat ze betrouwbaar zijn. Een week geleden belden zowat de hele wereld rond om daar achter te komen en dat zie je hier:

Het RIVM vertelde ons alleen iets compleet anders: “Even vlug een serologische sneltest kopen bij een commerciële aanbieder – om te kijken of je het virus al gehad hebt – is geen goed idee. Er zijn veel van deze zogenaamde sneltesten in omloop. Uit onderzoek blijkt dat deze testen niet betrouwbaar zijn.”

IJsland hét schoolvoorbeeld
Maar toch zijn er landen waar je nog door de tests nog steeds het bos kunt zien. IJsland is daarvan een goed voorbeeld – een schoolvoorbeeld wel te verstaan. Daarom gaan we dieper in op dit land. Eerder al vertelden we dat IJsland op een effectieve manier covid-19 probeert buiten te houden. Op de foto helemaal bovenaan, zie je hoe bij het IJslandse biofarmaceutische bedrijf deCODE genetics mensen worden getest op het virus. Vanaf begin maart kon iedereen zich in IJsland laten testen op covid-19. Ook zonder klachten. Sindsdien zijn er meer dan 64.000 mensen getest, dat is bijna 17 procent van de totale bevolking. In Europa komt er geen enkel land in de buurt van die cijfers. IJsland test niet alleen om het virus onder controle te houden, maar ook om beter te begrijpen hoe het coronavirus zich verspreid. Zo kwam IJsland er ook achter dat de meeste mensen die positief testen op covid-19 geen tot milde symptomen hebben. Informatie die voor iedereen en elk land nuttig is.

De NOS kopte onlangs al met ‘Succesaanpak IJsland: heel veel testen en voorzichtige eilandbewoners’. En BuzzFeed News schreef een lang artikel over de succesvolle aanpak van IJsland. Maar wat maakt nou dat IJsland zo’n succesverhaal is? We spraken erover met Svandís Svavarsdóttir, minister van Volksgezondheid. “Het massaal testen gaf ons cruciale informatie om onze reactie af te stemmen op de werkelijke situatie. De gematigde, maar effectieve maatregelen waren gebaseerd op wetenschap en de beste informatie op elk moment. Dus ja, ik denk dat het massaal testen de sleutel was tot het onder controle krijgen van het virus.”

Bron: stjornarradid.is De IJslandse minister van Volksgezondheid Svandis Svavarsdóttir

Op Covid.is worden de IJslandse cijfers van het coronavirus bijgehouden. Er zijn 1815 besmettingen vastgesteld en tien mensen zijn overleden aan het virus. Het land heeft zes weken een losse lockdown gehad, de basisscholen zijn bijvoorbeeld nooit gesloten. Vanaf 25 mei zijn de restaurants, bars en sportscholen weer open. Bijeenkomsten van maximaal 200 mensen zijn toegestaan, maar de IJslanders moeten wel nog steeds twee meter afstand van elkaar houden. Op de vraag waarom IJsland nooit een echte lockdown heeft gehad reageert de minister dat de beslissing is van het team van experts dat IJsland door de coronacrisis heen loodst. “De experts die IJsland tijdens de pandemie leiden, hielden altijd rekening met de best beschikbare informatie bij het vormen van hun reactie op de pandemie. Het team had de volledige ondersteuning van de overheid en zelden zijn we afgeweken van de aanbevelingen van de hoofd epidemioloog, met de goede resultaten die we hebben gezien.”

Geluk of aanpak?
Het land heeft meerdere gunstige factoren waardoor het coronavirus snel in de kiem wordt gesmoord. Omdat er een groot biofarmaceutisch bedrijf is gevestigd in de hoofdstad konden er tests worden geproduceerd en grootschalig worden getest. “DeCODE genetics’ bijdrage was essentieel voor de grootschalige screening die werd uitgevoerd onder de gehele bevolking. En we zijn wat dat betreft dankbaar voor hun werk’’, vertelt minister Svavarsdóttir. Daarnaast heeft het land weinig inwoners, een kleine bevolkingsdichtheid en één voornaamste ingang tot het land: “Dat heeft zeker bijgedragen aan hoe effectief we zijn geweest in onze reactie op het virus”, vertelt de minister en ze voegt eraan toe: “Niettemin, onze aanpak: testen en opsporen, goede communicatie – met dagelijkse briefings – de maatregelen die vroeg zijn genomen, de snelle definitie van hoge risicogebieden en de manier waarop zorg op afstand en de ambulante afdeling werd opgericht, dat alles speelt mee in de effectiviteit van onze reactie op het virus.”

Impressie van het testen op covid-19 in IJsland.

Succes en tijd
IJsland heeft voor een adequate aanpak gekozen, vooral qua testen. Er valt te twisten over hoe andere landen hebben aangepakt. Er is geen enkel land in Europa dat op zo’n grote schaal test. En zoals epidemioloog Debyser eerder al vertelde is massaal testen belangrijk voor de opsporing van besmettingen. Toch is de minister van Volksgezondheid van mening dat alleen tijd ons kan vertellen welke aanpak er succesvoller was. “Wij hebben ons gefocust op communicatie met onze buurlanden. Waarvan ik zeker ben dat het gunstig is geweest, vooral nu we onze grenzen weer openen en reizigers weer in IJsland verwelkomen.”

Dit vind je misschien ook interessant: Onbegrensd onderzocht: maatregelen in Afrikaanse landen of Onbegrensd onderzocht: de race voor het vaccin

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *