Onbegrensd onderzocht: Corona maatregelen in de grensstreek

Tekst/audio: Bo Gilkes en Jetske Janssen
Leestijd: 5 minuten
Luistertijd: 10 minuten
Afbeelding: Jetske Janssen

Straten vol shoppend winkelpubliek in Venlo. Hele gezinnen lopen met tassen vol van de ene naar de andere winkel. De kooptoeristen zijn tijdens de Duitse feestdagen niet weg te houden. Dit leidt tot frustratie bij ondernemingen en inwoners. 

Een van die inwoners is Ron Dings. Hij vindt het te druk in de stad. “Het lijkt tijdens de Duitse feestdagen wel net zo druk in de binnenstad als vóór corona. Dit beeld kan ook aardig vertekend zijn omdat ik al zo lang niet meer zoveel mensen bij elkaar heb gezien.” Er zijn volgens Ron veel inwoners die zich aan de regels houden, maar een groot deel niet. Het is voor inwoners lastig om afstand te bewaren van een grote groep vreemde mensen. Vooral wanneer zij hun huis in willen of verlaten.

Wat Ron het meest opvalt is dat het vooral in kroegen weer erg druk is. Café- en kroegeigenaren voegen zich bij de tafeltjes van gasten. Ook gasten houden niet genoeg afstand. Aan het eind van de avond staan ze soms te knuffelen of gaan ze op elkaars schoot zitten. Kroeg eigenaar Alwin laat weten dat alcohol hier een reden voor zou kunnen zijn. “Aan het begin van de avond houdt iedereen zich netjes aan de regels, maar wanneer er meer drank geconsumeerd wordt houden mensen zich minder aan de regels.” Dat de kroeg weer open mag is volgens de kroegbaas heel fijn, maar buiten kroegbaas moet hij nu ook vaak voor politieagent spelen. Dit frustreert hem. “Het is natuurlijk deels onze verantwoordelijkheid dat mensen zich aan de regels houden en dat alles volgens de richtlijnen gaat. Maar persoonlijk gezien snap ik dat mensen nergens meer naar kijken na al deze ellende.”  

Niet alleen de kroegbaas moet politieagent spelen. Ook de de medewerker van de bakkerij uit de binnenstad moet klanten steeds opnieuw wijzen op de regels.  “Ik maak me kwaad, want met hun acties brengen ze mijn leven in gevaar.” Deze acties houden in dat er niet naar het deurbeleid wordt gekeken en dat er meer dan één persoon per gezin naar binnen komt. “Toen de maatregelen nog nieuw waren hield iedereen zich netjes aan de regels. Nu loopt iedereen van links naar rechts in de winkel en lijkt het alsof de 1,5 meter afstand niet meer nodig is.” 

Drukte tijdens de Duitse feestdagen  

Tijdens de Duitse feestdagen is het nog veel drukker. Gezinnen komen met velen tegelijkertijd binnen en houden zich volgens Anoek niet aan de regels. “Het lijkt wel alsof ze niet lezen. Er zitten ook verstandige mensen bij hoor, maar een groot deel snapt het niet. Volgensmij is de taal een groot probleem.” 

De gemeente Venlo laat weten dat het grote probleem de verschillen in maatregelen is. “Duitsers dragen in eigen land een mondkapje als ze boodschappen gaan doen en de horeca bezoeken. In Nederland hoeft dit niet. Je merkt dat Duitsers dit soms verwarrend vinden”, zegt de woordvoerder van de gemeente Venlo, Robert Bouten. Om te zorgen dat regels voor al het winkelend publiek zo duidelijk mogelijk is heeft de gemeente overal in de stad de maatregelen aangegeven. In beide talen, Nederlands en Duits.

De Koninklijke Marachausse heeft aan de wegen gestaan en Duits winkelpubliek verzocht om zich om te draaien. Maar dit gebeurde niet vaak. Dit omdat het een verzoek was en geen opdracht. Tijdens feestdagen is het zo druk geweest dat verschillende burgemeesters, waaronder de Venlosche burgemeester Antoin Scholten, een oproep heeft gedaan aan de Duitsers om niet met grote groepen te komen. In een artikel van Omroep Venlo staat dat Scholten zich onder normale omstandigheden zou verheugen op de toestroom van de Duitse gasten, maar dat er nu te veel mensen dicht bij elkaar zijn. 

De Duitse media besteedt aandacht aan de Nederlandse regels. De gemeente merkt ook dat Duitse bezoekers welwillend zijn om regels op te volgen wanneer zij hierop aangesproken worden. “Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar dat is bij Nederlanders zelf ook.” 

Op de kritiek dat het in de binnenstad te druk is, antwoord de gemeente het volgende: “met dank aan de genomen maatregelen en omdat veel mensen daarnaast ook hun eigen verstand gebruiken is de drukte een groot deel van de tijd goed te overzien.” 

In deze podcast gaan Bo en Jetske praten met jurist Rachelle van der Brug. Zij kan veel vertellen over maatregelen binnen de Europese Unie en waarom niet elk land dezelfde maatregelen hanteert. Ook gaan ze door de binnenstad lopen en kijken ze welke maatregelen er genomen worden. Verder praten ze met een medewerkster van het lokale theater die vertelt over haar ervaringen met de nieuwe maatregelen en hoe mensen zich hier aan houden.

Terrassen open

Ondanks dat we soms een beetje chaos en de onduidelijkheid terugzien in de grensstreek, zijn er dankzij de maatregelen die er genomen veel positieve dingen te zien in de binnenstad. De terrassen zijn weer open en de gemeente Venlo heeft negentig horecagelegenheden  de mogelijkheid gegeven om uit te breiden. Wethouder Economische Zaken Erwin Boom vertelt dat deze horecagelegenheden sinds de sluiting op 15 maart behoorlijke omzet zijn misgelopen: “Vanaf 1 juni zijn de terrassen weer geopend, maar gelden er strenge regels waaronder de 1,5 meter afstand. Door extra terrasruimte toe te staan, kunnen er toch weer meer gasten op de terrassen plaatsnemen en op die manier zijn de ondernemers hopelijk in staat meer inkomsten te genereren.” Paul Bremmers heeft een horecazaak in de binnenstad en vertelt hoe fijn het is dat ze weer aan de slag mogen: “Eindelijk mochten we na 2,5 maand stilstand weer werken. Mijn personeel staat te trappelen en ik heb het gevoel gehad dat we een nieuwe zaak zijn begonnen!”

Verder heeft de gemeente de ondernemers vrijgelaten in hun manier van denken, met als uitgangspunt om voor geen belemmering vanuit de veiligheid en openbare orde te zorgen.

“Ondernemers gingen ruimtes delen: dag-en avondhoreca maken bijvoorbeeld gebruik van dezelfde plek, maar op een ander moment. Er was ook een ondernemer die ervoor gekozen heeft om de hoogte in te gaan”, vertelt de wethouder. De ondernemers zijn blij met deze extra ruimte, maar Bremmers vindt dat het wel even wennen is, omdat alles nieuw is nu de 1,5 meter samenleving geldt.

Maatregelen 

De gemeente heeft een goed midden moeten vinden tussen de economie en de gezondheid. “We hebben in samenspraak met de verschillende ondernemersverenigingen, Koninklijke Horeca Nederland en Venlopartners zachte maatregelen zoals signing/looprichtingen/desinfectiezuilen, maar ook harde maatregelen zoals het kunnen afsluiten van winkelstraten/parkeergarages/extra beveiliging getroffen om de veiligheid van onze gasten zo goed als mogelijk te waarborgen”, vertelt Boom. Toine Schreinemachers heeft een slagerij in de binnenstad en vertelt dat Venlo op dit moment uitblinkt in de genomen maatregelen: “Op veel punten in de stad zie je voldoende informatievoorziening. Ik ben zelf iemand van het denken in perceptie en ik vind de regelgeving vaak “over de top”. Maar toch…er zijn blijkbaar veel mensen die het wel nodig hebben.” Bremmers voegt toe dat mensen snel aan de regels wennen.

Boom is blij om te zien dat veel bezoekers zich in de basis keurig houden aan die maatregelen: “We blijven te maken te hebben met menselijke gedragingen. De een kiest ervoor om geen of weinig afstand te houden en de ander hecht juist waarde aan de die gepaste afstand. Met de getroffen maatregelen bieden we mensen genoeg ruimte om de gepaste afstand te houden, maar we kunnen niet overal met de meetlat tussen staan.”

Drukte

De wethouder is erg blij dat zowel de Venlonaar als de bezoeker van buitenaf het centrum van Venlo (weer) weet te vinden: “Veel ondernemers hebben het nog steeds erg zwaar en vooral voor hen ben ik dan ook blij dat er weer omzet gedraaid kan worden. Met dank aan de genomen maatregelen en de houding van de mensen, is de drukte het grootste deel van de tijd goed te overzien. De een gaat hier anders mee om dan de ander. Datzelfde geldt ook voor opvatting of het te druk is, of niet. Iedereen is ook vrij om deze ‘drukte’ niet op te zoeken en onze centra bijvoorbeeld doordeweeks te bezoeken.” Schreinemachers heeft de hele coronaperiode zijn zaak open mogen houden. Hij vindt de drukte voor de sfeer in de binnenstad een stuk beter: “Ik vraag me wel af of deze drukte wel helemaal gezond is. Ik ben geen viroloog en kan geen deskundig oordeel vellen, maar twijfels heb ik er wel bij.”

Economie

 “De Venlose economie is in de afgelopen periode hard geraakt. Nu veel horeca, winkels en ook dienstverleners/contactberoepen weer geopend zijn kunnen zij hopelijk weer, grotendeels, op eigen benen staan”, vertelt Boom. Maar wat de heropening voor de economie van Venlo betekent? Volgens de wethouder is het nog te vroeg om daar nu al conclusies over te trekken. Bremmers vult dit aan: “We moeten afwachten of deze drukte doorzet.” Voor Venlo is deze drukte goed maar de ondernemer is van mening dat Venlo zich als kwaliteitsstad moet blijven ontwikkelen en niet enkel als ‘Primark-en 2 Brüderstad’, dit zijn twee winkels waarvoor veel Duitsers naar Venlo komen. Schreinemachers is het hier mee eens: “Economisch gezien hebben wij als slagerij niet veel aan het Duits kooptoerisme. Hoe meer Duitsers, hoe minder Venlonaren. Onze bedrijfsactiviteiten zijn gericht op lokaal en regionaal koopgedrag. Voor Venlo als stad zijn we dus erg blij, maar voor onszelf ietsje minder”

Boom hoopt dat alle Venlonaren de eigen ondernemers zullen blijven steunen en hun geld hier blijven uitgeven: “Deze oproep plaats ik ook voor de toekomst, want dan zal men deze consument nog harder nodig hebben om te kunnen blijven bestaan.”

Ben je benieuwd wat de verschillen zijn tussen het Nederlandse en Duitse beleid? Bekijk dan de infographics.

Ons eigen land begon op 12 maart met de intelligente lockdown. Mensen moesten zoveel mogelijk thuiswerken en bijeenkomsten van meer dan honderd mensen werden verboden. Later gingen de scholen en de horeca dicht en de anderhalve-meter-samenleving werd een feit. Zo bouwt Nederland de intelligente lockdown voorzichtig af: (deze maatregelen kunnen worden uitgesteld wanneer het besmettingsaantal oploopt)

  • 11 mei: contactberoepen mogen weer beginnen, als ze zich aan de maatregelen houden.
  • 1 juni: cafés en restaurants mogen weer open, als ze zich aan de maatregelen houden. Theaters, bioscopen en museau mogen dertig mensen ontvangen. Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. 
  • 1 juli: vakantieparken en campings mogen weer open. Het maximum van dertig personen wordt verruimd naar honderd personen.
  • 1 september: sauna’s, seksclubs en sportclubs gaan open. 

Duitsland had eind maart na Italië en Spanje de meeste besmettingen van Europa, maar dat was geen reden voor het land om over te gaan tot een lockdown. Voornamelijk omdat in Duitsland de verantwoordelijkheid bij de verschillende deelstaten wordt gelegd. De grenzen met omliggende buurlanden werden gesloten. Opvallend is dat Duitsland de grens met Nederland en België wel openhoudt, waarom is niet duidelijk. Vanaf zaterdag 11 mei begonnen onze oosterburen met versoepelingen:

  • 11 mei: scholen, winkels, horeca, sportscholen, markten en hotels mogen weer open
  • De winkels moeten gepaste maatregelen genomen hebben
  • Buiten sporten is toegestaan, wel met een onderlinge afstand van 1,5 meter
  • Mondkapjes zijn in winkels en het openbaar vervoer verplicht
  • Grote evenementen zijn tot 31 augustus verboden
  • Reizigers van buiten de Europese Unie mogen het land niet in

Vind je dit stuk interessant? Lees dan Bo Gilkes haar column over de Duitse kooptoeristen hier. Meer maatregelen van Europese landen zijn hier te lezen.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *