Onbegrensd onderzocht: Corona maatregelen in Afrikaanse landen

Tekst: Céline van Haperen
Foto: Qimono via PixaBay
Leestijd: 8 minuten

Over het continent Afrika hoor je bijzonder weinig in deze Corona tijden. Toch is het niet zo dat het virus daar niet aanwezig is. Er zijn op het moment bijna 250.000 besmettingen. Hoe komt het dat we zo weinig horen en wat voor maatregelen worden er getroffen? Wij zochten het voor je uit.  

Bij de laatste update (16/06) bleken er 248.734 besmettingen te zijn in het hele continent en 6.642 doden volgens het WHOAfrica. Vooral Zuid-Afrika heeft erg veel besmettingen en staat wat dat betreft op nummer een. Zo zijn er daar ruim 70.000 besmettingen bevestigd en ruim 1400 sterfgevallen. Als we dat vergelijken met Nederland is dat erg weinig, aangezien er op het moment bijna 58 miljoen mensen in Zuid-Afrika wonen. Het lijkt er dus op dat als je de cijfers bekijkt dat het qua besmettingen meevalt, maar dit kan ook liggen aan beperkte aantal testen.  

Dr. Annelies Verdoolaege, doctor in Afrikaanse talen en Culturen, denkt dat het lage aantal besmettingen deels te verklaren valt door de medewerking van de burgers “In veel landen in Afrika luistert de bevolking heel gedisciplineerd naar de overheid. Dat is anders dan in sommige Europese landen. Als de overheid maatregelen noemt, volgen mensen deze ook op.” 

Foto: World Health Organization Africa 

Begin mei claimde het WHO nog dat er in het continent Afrika tussen 29 en 44 miljoen mensen besmet zullen raken met het virus. Dit baseerde ze op het feit dat dat er geen maatregelen genomen zouden worden om de verspreiding tegen te gaan. Gelukkig kwamen er al snel maatregelen na de eerste besmettingen, veel landen zaten in een lockdown en stelde een avondklok in.  

Verdoolaege geeft aan dat we weinig horen over Corona in Afrika: “… En als dat wel zo is, is het vaak negatief. Ik stoor me heel erg aan de informatie die we krijgen, ook buiten Corona, het is vaak erg stereotype. Het wordt vaak gezien als het continent van oorlog, honger en ellende. Er wordt weinig hoopgevend, constructief en positief nieuws gebracht.” 

Ook in Senegal, waar de schoonfamilie van Verdoolaege woont, is snel in een lockdown gegaan: “In Senegal is de regering heel snel en doeltreffend opgetreden. Er is een avondklok gekomen en zelfs de markten zijn dicht geweest. Die zijn overigens weer snel opengegaan, want mensen moeten aan hun eten komen en natuurlijk ook hun waren kunnen verkopen om een inkomen te hebben. De kerken en moskeeën gingen ook dicht. We moeten ons voorstellen dat dit erg bijzonder is voor een gelovig land zoals Senegal. Mensen hebben zich snel aangepast en de situatie serieus genomen.”

Charlotte Simons, Afrikanist, woont op het moment in Kampala de hoofdstad van Uganda, waar een lockdown is: “Al snel werd het vliegveld gesloten en werd er een heel strenge lockdown afgekondigd. In de weken daarvoor heb ik nog gereisd naar Malawi en Rwanda en toen waren ze al streng aan het controleren bij de grenzen en op het vliegveld.” 

Op de hoogte 

Wat erg opvalt zijn de vele waarschuwingen die WHO Africa geeft over misinformatie over het virus. Op het Twitter- account worden zelfs factchecks gedaan over bepaalde claims en worden vaak manieren gedeeld om fake news te herkennen. Daarnaast krijgen we veel tips over hoe we het virus kunnen vermijden en hoe je sociale contacten het beste aan kan gaan. 

Foto: World Health Organization Africa 

 

In het geval van Simons worden inwoners vooral op de hoogte gehouden via speeches van de president. In Uganda is dat president Museveni, deze speeches verspreiden volgens haar snel via social media en tv. Daarnaast werd ze op de hoogte gehouden door de Nederlandse ambassade, die regelmatig updates stuurde via de mail. 

In Senegal wordt er volgens Verdoolaege ook in de regering en in de media constant gediscussieerd over de situatie rondom Corona: “Online volgt mijn man heel vaak nieuws vanuit Senegal, er zijn constant debatten met politici waar ook kritische vragen vanuit de bevolking worden gesteld. Het is niet zo dat mensen zitten en wachten, ze zijn proactief bezig met nadenken over de toekomst.”

Maatregelen en gevolgen 

Verschillende Afrikaanse landen hebben dezelfde bekende maatregelen: Houd afstand, isoleer de besmette mensen en was regelmatig je handen. De lockdown was in bijvoorbeeld Zuid-Afrika erg streng. Dat komt ook deels omdat Zuid-Afrika het hardst is getroffen door Corona. Zo mocht je alleen naar buiten om zes uur ‘s ochtends en negen uur ‘s ochtends. Veel Zuid-Afrikanen pleitten dan ook voor een versoepeling. Die kwam er, van 1 tot 31 mei zat het land in Alert level 4 en sinds 1 juni zitten ze in Alert level 3.  

Foto: www.stateofthenation.gov.za 

De lockdown zal grote gevolgen hebben, zo ook bijvoorbeeld in Kampala, Uganda vertelt Simons: “Voor mij en andere witte mensen in het land betekende het dat bijna iedereen terugging naar Europa en de VS. Een ander deel bleef hier, onder wie ik. Wij hadden het privilege dat we ons werk gewoon vanuit huis konden blijven doen. Voor de gemiddelde Ugandees (volgens mij leeft minstens 85% van de mensen hier van het geld dat ze diezelfde dag hebben verdiend) betekende- en betekent- het hongersnood. Vanuit de overheid was beloofd dat er voedselpakketten zouden worden uitgedeeld, maar dat is amper gebeurd.” 

Tweede golf  

De president van Zuid-Afrika, Cyril Ramaphosa, stuurde ruim anderhalve week geleden nog een open brief naar zijn bevolking. Hierin zegt hij dat ze niet in paniek moeten raken, maar geeft hij wel aan dat ze zich moeten voorbereiden. Vooralsnog lopen de besmettingen snel op. Tijdens de strenge lockdown was bijna alles dicht, zo mocht er ook geen alcohol verkocht worden. Het kopen van alcohol mag nu weer, op afgesproken tijden. Nu bijna alles weer open is wordt de echte piek pas in augustus verwacht.  

“Er zijn hier nog geen mensen gestorven aan Corona. Ik denk dat het aantal mensen dat overleden is aan de economische gevolgen van Corona enorm is, zowel door hongersnood als suïcide. Dat laatste heb ik van dichtbij meegemaakt. Maar daar wordt niet over gecommuniceerd door de overheid. Die blijven zichzelf vooral op hun schouders kloppen omdat ze het virus zo effectief hebben ingedamd”, aldus Simons. De lockdown wordt in Uganda langzaam opgeheven maar Simons verwacht dat het land binnenkort weer op slot gaat. 

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *