Laarslappende leiders: Braziliaanse minister versoepelt milieuwetten tijdens coronacrisis

Tekst: Demi Rutten
Leestijd: 10 minuten
Illustratie: Demi van Herpen

Terwijl de hele wereld vecht tegen een pandemie, zijn er een aantal leiders voor wie deze situatie wel goed uitkomt. Zij gebruiken deze tijd om wetten door te duwen of juist te versoepelen, omdat ‘niemand oplet’. In de eerste editie van deze rubriek gaan we het hebben over de Braziliaanse milieuwetten en de Amazone, waar een bepaalde minister lak aan heeft.

Wat is er aan de hand in Brazilië? Het land heeft rond de 21 duizend coronadoden en 330 duizend besmettingen. Met die hoge aantallen is het één van de corona hotspots. De omstreden Braziliaanse minister van Milieu, Ricardo Salles, ziet dit echter als hét juiste moment om de milieuwetten in het land te versoepelen, omdat er door de pandemie ‘toch niemand oplet’. In een ministervergadering van vorige maand, waar de beelden van zijn vrijgegeven, zegt hij: ‘De pers heeft het alleen maar over Covid-19. Dat biedt ons de mogelijkheid om veranderingen door te voeren en regels te versoepelen’. Door die versoepelingen vindt er veel meer ontbossing plaats in de Amazone. (Bron: NOS)

Dat Salles liever economische groei heeft dan een gezonde natuur was al eerder duidelijk. Sinds 1 januari 2019 is Jair Bolsonaro namelijk president van het land en met hem kwam een extreemrechtse regering. Economie is voor die regering belangrijker dan de natuur, dus de natuurwetten die het land, waar het Amazonegebied ligt, kende werden snel aan de kant geschoven. Hierdoor steeg de ontbossing en het verbranden van de Amazone met een rap tempo om plaats te maken voor landbouw, want meer landbouw is een betere economie. Deze lak aan de milieuwetten werd al duidelijk in de eerste honderd dagen van zijn presidentschap. (Bron: RTL Nieuws)

Om plaatst te maken voor landbouw in de Amazone worden eerst de bomen gekapt om die vervolgens in brand te steken. Alleen lopen deze branden vaak uit de hand. Vorig jaar augustus waren de vele bosbranden in de Amazone lange tijd in het nieuws. Er waren inzamelingsacties en andere initiatieven, maar deze bosbranden werden dus met opzet aangestoken. Door alle ophef en media-aandacht voelde Bolsonaro zich verplicht toch weer wat strengere regels in te stellen voor het beschermen van de natuur. We zien nu dat zodra die media-aandacht verdwenen is, Salles deze regels weer ongedaan maakt.

Foto: Yarik Mishin

Gevolgen
De gevolgen van deze enorme toename in ontbossing in de Amazone is over de lange termijn niet te overzien. Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op aarde. Het heeft een oppervlakte van 5,5 miljoen vierkante meter en is verspreid over onder andere Brazilië, Peru en Colombia. Het regenwoud draagt bij aan de biodiversiteit in de wereld met honderd miljoen insectensoorten, honderdduizenden plantsoorten en tweeduizend soorten vogels en zoogdieren. Daarnaast vangt de Amazone met al haar bomen enorm veel koolstof op. Met het verdwijnen van deze bomen komt het levensgebied van al deze dieren en planten in gevaar. Ook komt door alle ontbossing die opgeslagen koolstof weer vrij, wat het broeikaseffect zal versterken. Meer dan een vijfde van het Amazonegebied is tot nu toe al ontbost.

Bron: NOS

Negeren
Bolsonaro en Salles gebruiken deze tijd om de wetten in hun land te versoepelen, omdat ze niet echt geloven in de ernst van het coronavirus. Bolsonaro weigert al sinds het begin van de pandemie om maatregelen te nemen. Zelfs het hoge aantal doden is voor hem geen zorg.  De president vertelde zelfs dat hij een uitgebreide barbecue ging houden met wel dertig vrienden en grapte daarbij dat hij ‘misschien nog wel duizend uitnodigingen extra ging versturen’. (Bron: Het Parool)

Prent van president Bolsonaro. Foto: Waldryano via Pixabay

Verdacht
President Bolsonaro werd al verdacht van machtsmisbruik. De beelden van de vergadering waarin Salles zijn uitspraken deed, kwamen dan ook van het Braziliaanse hooggerechtshof. Er is een onderzoek naar machtsmisbruik door Bolsonaro geopend nadat hij zich gemengd zou hebben in politieonderzoeken naar zijn familieleden. Het onderzoek gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie na het aftreden van de geliefde minister van Justitie Moro. (Bron: NOS)

Wil je helpen bij de strijd tegen de ontbossing van het Amazoneregenwoud? Ga dan via deze link naar de actiepagina van Greenpeace om te zien hoe jij je steentje kan bijdragen!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *