Je kunt toch niet alleen in Duitsland besmet raken met het coronavirus?

Tekst: Bo Gilkes
Leestijd: 4 minuten
Illustratie: Jetske Janssen

Ik woon in Venlo, vijf minuten rijden van de Duitse grens. Normaal wordt deze stad overspoeld door het Duits winkelend publiek. Maar dit veranderde zo’n twee maanden geleden, toen het coronavirus uitbrak. De stad was leeg en er waren geen Duitsers meer te bekennen. Ongeveer een  maand later werden de coronamaatregelen versoepeld en onze Oosterburen zochten Venlo weer op. Het viel me op dat er een groot verschil zit in het beleid dat Nederland en Duitsland voeren.

Niet alleen Duitsers bezoeken Nederland, ook Nederlanders gaan naar Duitsland. Veel mensen uit Venlo gaan de grens over om te tanken of om cosmetische producten te kopen, want die zijn daar stukken goedkoper. Ik ging een paar weken geleden met mijn moeder naar Duitsland en we moesten allebei ons paspoort laten zien. We mochten doorrijden omdat we alleen gingen tanken, maar mijn moeder en ik moesten verplicht een mondkapje dragen. Iedereen droeg in Duitsland een mondkapje en hield netjes afstand. Diezelfde zaterdagmiddag zag ik foto’s op social media verschijnen die in het centrum van Venlo waren gemaakt. Het was bomvol: Duitsers trokken massaal naar Venlo, zonder mondkapje én zonder afstand te houden. Iedereen liep rond alsof er niets aan de hand was. Coronavirus? Het leek wel alsof dat virus niet in Venlo bestond. Gek, want wanneer de Duitsers na hun dagje shoppen de grens passeren moeten ze de mondkapjes weer dragen in de supermarkten en winkels. En in tegenstelling tot de paspoortcontrole die mijn moeder en ik kregen, werden de Duitsers alleen verzocht om niet onnodig te gaan shoppen toen ze de grens passeerden. 

Foto: Frank Huizenaar via Facebook en Jules Backes via Twitter.

Beide landen hanteren verschillende maatregelen. Duitsers die in hun eigen land shoppen dragen een mondkapje, maar zodra ze de Nederlandse grens passeren mogen deze af. En wanneer Nederlanders in Duitsland winkelen, dragen ze een mondkapje. Terwijl dit in hun eigen land niet hoeft. Dit vind ik raar, en vooral heel tegenstrijdig. Er verschenen in de Duitse media zelfs verhalen over de mogelijkheden om in Venlo onbezorgd inkopen te doen. Je zou bijna denken dat je alleen in Duitsland besmet kunt raken met het coronavirus. Maar ik weet wel beter…

Los van het feit dat ik het heel goed vind dat er mondkapjes gedragen worden, vraag ik me af waarom er in Europa niet hetzelfde beleid gehanteerd wordt. Ik zoomde een beetje meer uit en het viel me op dat het leven in Scandinavië heel lang gewoon doorging, terwijl het Zuiden van Europa op slot zat. Er is toch een Europese Unie? Waar is deze goed voor en waarom is er in deze crisis geen algemeen beleid? Dat zou toch veel makkelijker en veel duidelijker zijn, vooral voor de inwoners van Europa? Waarom is het verschil in maatregelen zo groot als je een grens passeert? Het virus kent namelijk geen grenzen.

Inmiddels zijn de regels versoepeld en zijn de terrassen weer in Venlo geopend. Ik hou mijn hart vast en wacht de ontwikkelingen af. Maar dit vraagteken is nog niet verdwenen…

Spread the love

2 thoughts on “Je kunt toch niet alleen in Duitsland besmet raken met het coronavirus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *