Is de redder in nood onderweg naar Europa?

Tekst: Céline van Haperen

Leestijd: 2 minuten

Foto: Pixabay

Eindelijk lijkt er goed nieuws onze kant op te komen. Na veel verhalen over medicijnen zoals: een ‘Coronacocktail’ die president Trump preventief slikt, of de Hepatitis-c -en malariapillen. Sinds begin mei wordt in Amerika Remdesivir toegediend aan opgenomen Corona patiënten. Wat is dit voor een medicijn en komt het naar Europa?

Remdesivir is een medicijn dat in 2016 werd ontwikkeld om Ebola te behandelen. Sinds begin mei heeft de FDA (Food and Drug Administration) het gebruik van Remdesivir toegelaten in Amerikaanse ziekenhuizen. Uit de eerste resultaten blijkt dat de patiënten met medische zorg, dat 31 procent sneller niet meer nodig hadden. 

In eerste instantie werd het medicijn alleen gebruikt bij patiënten die niet meer zelfstandig konden ademen. Sinds 11 mei wordt het medicijn ook gebruikt voor patiënten met mildere klachten. 

Veelbelovend?

We moeten niet te vroeg juichen. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat het nog steeds experimenteel is, vertelt Ingrid Schellens aan CBG-meb.nl. Schellens is Senior Beoordelaar bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. “…Er zijn nog geen onderzoeksgegevens bij mensen waaruit we kunnen concluderen dat het werkt. Datzelfde geldt voor (hydroxy)chloroquine. Daarnaast, (hydroxy)chloroquine geeft bij een deel van de patiënten bijwerkingen aan het hart wat heel ernstig kan zijn. We weten gewoon nog niet écht of deze middelen effectief zijn in de mens”, aldus Schellens.

Naar Europa

Op het moment zijn er nog meer medicijnen die gebruikt worden in het compassionate use program. Door dit programma kunnen niet geregistreerde medicijnen voorgeschreven worden, in speciale situaties. Dit mag in twee gevallen: individuele gevallen en ernstige aandoeningen waar geen alternatief geneesmiddel van op de markt is, zoals bij COVID-19. 

Naar verwachting wordt deze week nog een verzoek ingediend bij de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau), voor een voorwaardelijk goedkeuring voor het gebruik van Remdisivir in Europa. 

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *