Investeren in de bitcoin blijft onzeker

Tekst: Luuk Glaap
Leestijd: 4 min
Foto: Pixabay

Door de coronacrisis gaat het slecht met de beurzen. Op 9 maart was het verlies van de AEX net zo erg als de kredietcrisis van 2008. De bitcoin zou misschien een slimme investering zijn. Deze valuta piekte eind 2017. Hij was toen bijna €17.000 waard. De hype was echter van korte duur.

De Bitcoin ging na zijn hoogtepunt ongestoord verder. De koers daalde weliswaar, maar de munt bestaat nog steeds. Op het moment dat de beurzen daalden, is ook de bitcoin gekelderd.  “Mensen willen graag patronen zien in het verloop van de bitcoinkoers, maar meestal is er geen eenvoudige verklaring”, zegt Robert-Reinder Nederhoed, eigenaar van Bitmymoney. “De aandelenbeurzen spelen wèl een rol. Wanneer de beurzen sterk dalen, dan is de kans groot dat beleggers meer bitcoins gaan verkopen en winst nemen.”

Dit gegeven is ook terug te zien in de koers van de bitcoin. Op 25 februari dit jaar is de bitcoin bijna €9000,- waard, maar door de coronacrisis is het verlies heel groot. Op 17 maart is de munt op zijn dieptepunt maar €4500,- waard.

Investeren

De AEX is inmiddels met ruim 27% gestegen. Ook de koers van de bitcoin zit weer in de lift. De munt is inmiddels alweer meer dan €8000,- waard. “Je ziet dat mensen eerst terug gaan naar de euro, door zowel hun aandelen als bitcoins te verkopen op de beurzen. Als de onzekerheid afneemt, gaan mensen kijken waar ze dan in kunnen investeren en dan kan bitcoin als schaars goed een alternatief zijn”, verklaart Nederhoed. “De aandelenbeurzen zelf zijn waarschijnlijk omhoog gestuwd door het geld dat in omloop kwam door de noodpakketten van de centrale banken.” 

Of er meer mensen in Bitcoin zijn gaan investeren, is moeilijk te zeggen. “Het aantal bezoekers op onze website is verdubbeld, maar dat wil niet zeggen dat iedereen nu in bitcoins gaat investeren”, zegt Robin Heester, redacteur bij Bitcoin Magazine. Dit komt mede door het opgebouwde imago van bitcoins. “Als je met je geld gaat naar een beleggingsadviseur gaat, zijn er maar weinig die je bitcoins aanraden. Bitcoins worden ook vaak geassocieerd met criminelen en dat zou één van de redenen kunnen zijn dat mensen tóch twijfelen om voor bitcoins te kiezen”, zegt Heester.

Het investeren in bitcoins is in het algemeen eenvoudig. “In principe kun je al met tien euro investeren. Je hebt geen groot startkapitaal nodig, zoals bij vastgoed”, zegt Heester. De koers van bitcoins loopt altijd door. “Als jij om drie ’s nachts van je bitcoins af wil, dan is dat mogelijk.”

Landen

Door de crisis is in maart niet alleen de AEX gedaald, maar ook de aandelenbeurs op Wall Street in de Verenigde Staten is gekelderd. Deze beleefde zelfs op 16 maart 2020 zijn slechtste dag sinds 1987. Internationaal gezien is de bitcoin hier minder gevoelig voor. “Bitcoins zijn niet afhankelijk van economieën en banken, ze staan los van alle andere beurzen”, zegt Nederhoed.

Internationaal valt er weinig te zeggen over het investeren in bitcoins. “Echte harde cijfers zijn er niet over het bezitten van bitcoins. Wel zie je in landen met een instabiele munt dat er meer wordt geïnvesteerd in bitcoins en gehandeld tussen personen. Dit doen zij om het eigen vermogen te behouden, zoals in Venezuela en Oekraïne. Het is niet dat iedereen massaal gaat investeren, maar het is voor hen wel een alternatief”, zegt Heester.

Investeren in bitcoins kan ook te maken hebben met protestacties of mensen die door de overheid gezocht worden. “Als je als demonstrant opgepakt wordt of op de zwarte lijst staat, dan kunnen overheden en banken beslag leggen op je geld, waardoor je daar niet meer bij kan. Bij bitcoins gaat dat niet, omdat overheden of banken daar geen inspraak op hebben. Het geld dat je dan in bitcoins hebt, blijft van jou”, zegt Heester.

Koers

De koers van de bitcoin wisselt nog steeds nu de coronacrisis voortduurt. Daarnaast heeft er op 11 mei heeft er een ‘halving’ van de bitcoins plaatsgevonden. De uitgifte van bitcoins wordt dan gehalveerd. Er komen zo minder bitcoins op de markt, terwijl de vraag constant blijft. De bestaande bitcoins worden op die manier meer waard. “Meestal stijgt de prijs van de bitcoin een jaar na de halving. Dit was ook te zien in 2014 en 2017 toen prijs tien keer zo hoog werd. Dit zou dus betekenen dat het mogelijk is dat de bitcoin volgend jaar €90.000,- euro waard zou kunnen zijn”, verklaart Nederhoed.

Het blijft in zekere zin speculeren naar de waarde van de bitcoin. “Er kan nooit met zekerheid worden gezegd wat de waarde wordt. De kans dat de bitcoin in een keer naar beneden zakt is ook aanwezig. Wel is het zo dat meer aandacht voor de munt, de waarde kan laten stijgen, zoals de hype die er was in 2017”, zegt Heester. De munt is dus nog springlevend, maar houdt zich even verscholen.

Wil je meer te weten komen over Bitcoins en over het totaal aantal van 21 miljoen bitcoins, klik dan hier.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *