Insta International

Tekst: Tijn Swinkels
Leestijd: 4 minuten

Een tijd van crisis gaat bijna altijd samen met een tijd van weinig positief nieuws. Ook op de sociale media komt nauwelijks nog een vrolijk of hoopgevend bericht langs. In de rubriek Insta International laten we je twee keer per week bijzondere en internationale instagramposts zien over actuele onderwerpen. Deze week: mondkapjes in het openbaar vervoer.

Nederland

Zoals bekend moet je sinds 1 juni in Nederland verplicht een (niet-medisch) mondkapje op in het openbaar vervoer. Vergeet je je mondkapje of heb je gewoon geen zin in een benauwde treinrit? De boete is 95 euro. Bij herhaaldelijk overtreden van de regel kan die boete zelfs oplopen tot meer dan 300 euro. Hoewel een mondkapje bedoelt is om voor, je raadt het al, je mond te binden, is dat nog niet voor iedereen helemaal duidelijk.

Italië

Ook in het land dat zo hard werd getroffen door het coronavirus rijdt het openbaar vervoer weer. Uiteraard met mondkapje, want dat is in Italië sowieso verplicht wanneer je naar buiten gaat. Er moet tevens genoeg afstand worden gehouden: per vierzitter één persoon.

België

Bij onze zuiderburen zijn de mondkapjes al een tijdje verplicht. Sinds het begin van mei moeten de Belgen bescherming op in het ov. De regel geldt wel alleen voor mensen die ouder zijn dan 12. Medische mondkapjes zijn in België, in tegenstelling tot bij ons, overigens wél toegestaan in de trein.

https://www.instagram.com/p/CANHBggAPpf/?utm_source=ig_web_copy_link

Japan

Opvallend genoeg is het in de trein in Japan niet verplicht een mondkapje te dragen. In de bus, tram, metro en de rest van het ov geldt die verplichting wel. De Japanners droegen voor de covid-uitbraak ook al vaak mondkapjes, vooral bij verkoudheid, zodat ze anderen niet besmetten.

Frankrijk

In Franrijk mag je ook alleen het ov in wanneer je een mondkapje draagt. Sterker nog: op stations en bij bushaltes zijn ze ook verplicht. En dat al vanaf begin mei. Voor sommigen is het trouwens nog steeds wel even wennen dat je mond is afgedekt.

View this post on Instagram

#confinement#sncf #evian#masquedjcode

A post shared by DJ-CODE@Pepsgirls (@djcodedominique) on

Volgende week laten we in deze rubriek bedrijven met bijzondere initiatieven in deze periode zien. Heb of ken jij zo’n bedrijf: tip de redactie!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *