Ik mis mijn schoonouders

Tekst: Céline van Haperen

Leestijd: 1 à 2 minuten

Illustratie: Jetske Janssen

Drie maanden heb ik mijn schoonouders niet kunnen zien. Waarom? Zij wonen in Oud-Turnhout, in België. Ik woon in Eindhoven. Al bijna acht jaar is dat geen probleem. Het is maar een half uurtje rijden. De snelweg op en de snelweg af. Daarnaast heb ik ook nog het geluk dat ik een goede band heb met mijn schoonouders, dus er waren vaak momenten dat we even langs gingen.

Tot Covid-19. Mijn schoonvader is wat ouder en valt met zijn 63 jaar in de risicogroep. Dus kozen ze voor zelfisolatie. Toen mijn schoonzusje wat spullen kwam ophalen werd er gezwaaid vanuit het raam, begin maart werd dit nog gek gevonden. Sommigen hadden het zelfs overdreven genoemd. Nu vinden we het al een stuk normaler. Dat was twee dagen voordat daar de lockdown van kracht ging. Wanneer de grenzen weer opengaan, wordt overlegd. 

Ik ben natuurlijk niet de enige die dierbaren mist. In het nieuws lees je wekelijks verhalen over vrouwen die oma zijn geworden, maar niet hun kleinkind kunnen bezoeken. Want haar dochter woont net over de grens. Of het bekende filmpje van de bloemist, die nog net in Nederland zit. In het filmpje vertelt de Belgische burgemeester net iets te trots dat de winkel geen Vlaamse klanten mag ontvangen. De winkel bevindt zich overigens één meter over de grens. 

Bloemen halen is natuurlijk geen noodzaak. Het bezoeken van je terminale moeder wél. “Het is niet uit te leggen dat je wel over de grens mag werken, maar niet je terminale moeder mag bezoeken”, zegt burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen tegen 1limburg. Daar heeft hij natuurlijk een punt. Hoe werkt überhaupt zo’n grens? Houdt ook Covid-19 daar rekening mee? Denk ik niet namelijk. 

Natuurlijk, er moet ergens een grens getrokken worden (pun intended). Is de grenzen dichtgooien alleen wel nodig? Houden we ons wel bezig met de juiste maatregelen? Ik weet het niet, maar ik denk niet dat dit een oplossing was. 

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *