Fotoserie: Werken tijdens corona #2

Tekst: Demi van Herpen
Leestijd: 3 minuten
Foto: Via Pixabay

De hele wereld is in de ban van Covid-19. Veel werk ligt stil, andere banen gaan door maar op een nieuwe manier en soms zijn aanpassingen amper nodig. Bij Onbegrensd vragen we mensen op verschillende plekken in de wereld hoe zij nu hun baan beoefenen met daarbij een leuk kiekje.

Gent
Rindy Kyot werkt in de sneakerwinkel Snipes in Gent. Voor de coronacrisis was het constant hartstikke druk in de winkel. De pasbankjes zaten vol en mensen stonden met verschillende schoenen in hun handen om ze te proberen. Nu staan ze buiten in een lange rij te wachten om een kijkje te nemen naar de sneakers binnen. De werknemers stonden altijd voor je klaar met een glimlach. Nu proberen ze dat nog steeds maar zit er tegenwoordig wel een mondkapje voor. De enige optie is momenteel knijpen met de oogjes. Ook is de sfeer onderling een beetje veranderd, geen handshakes meer voor het werk en een aantal van Rindy’s collega’s lijkt de regels soms nog niet helemaal te handhaven. Al met al proberen ze de kille sfeer niet de baas te laten spelen en mensen te met een warme groet te verwelkomen, ook al is de service net iets anders. Ze mogen namelijk niet meer te dichtbij komen om te voelen of de schoen goed zit en moeten ze alles constant schoonhouden. Rindy hoopt dat ze snel weer mensen als vanouds mag verwelkomen.

Door Rindy Kyot

Londen
Stages zijn in coronatijden net zoals werk veranderd. Amber Daalhuizen begon in september met een master in London. Hiervoor liep ze stage bij een uitgeverij. Toen Covid-19 uitbrak in Europa moest ze een tijdje terug naar Nederland maar nu mag ze weer aan het werk in London. Helaas wel op haar studentenkamertje. Ze zou eigenlijk mogen meelopen op kantoor zelf, helaas kan daar niet genoeg afstand gehouden worden, dus krijgt Amber via Zoom meetings te horen wat de bedoeling van die week is. Ze kan hierin dan vertellen wat ze graag wil leren en krijgt dan verder in de week nog e-mails met opdrachtjes. Als ze vragen heeft, kan ze een mailtje sturen. ‘Niet ideaal’ noemt ze het maar het thuiswerken bevalt haar wel. Ze kan zo haar eigen uren bepalen wat ook weer voordelen heeft. Toch mist ze wel een kantooromgeving, dat zou haar motivatie beter maken. 

Door Amber Daalhuizen

Slovenië
Covid-19 heeft ook Slovenië in zijn macht. Špela Vodnik merkte dat haar hele leven veranderde. Zowel haar studentenleven als het dagelijks leven. Ze kreeg alleen nog maar online les en haar stage werd stopgezet, zelfs voor haar studie als verpleegkundige. Toch is ze vrijwilligerswerk blijven doen in het ziekenhuis. Ze werd triageverpleegkundige. Dit houdt in dat ze mensen vraagt wat hun symptomen zijn en geeft een wachttijd aan. Ze meet de temperatuur op van de patiënten, vraagt ze naar de coronasymptomen en of ze hun handen willen desinfecteren. Soms kwamen er mensen in het ziekenhuis die hun mondkapje niet goed op hadden dan legde zij uit hoe het wel moet. Špela vond het wel lastig om dit werk te doen. Af en toe kwamen mensen van over heel Slovenië om hun dokter te zien en dan moest zij ze afwijzen omdat de regels weer waren veranderd. Zo mochten er een tijdje alleen mensen komen met hoog eisende spoed, zwangerschappen en chronische ziektes. Langzaamaan is het nu wel aan het veranderen naar normaal. Ze meet nog steeds de temperatuur en stelt alle vragen maar het wordt nu weer een beetje zoals voor de komst van Covid-19. Špela is blij met de extra ervaring die ze heeft opgedaan, zo kon ze zich toch op haar studie blijven focussen. 

Door Špela Vodnik

Benieuwd naar meer foto’s? Bekijk ze hier.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *