Factcheck: Zijn er tegenwoordig wel vijftig keer (!) zoveel wilde dieren als gedomesticeerde dieren?

Tekst: Demi Rutten en Carlijn van de Ven
Leestijd: 10 minuten
Illustratie: Demi van Herpen

“Er zijn zeventig miljard gedomesticeerde dieren in de wereld. Dat is wel tien keer zoveel als de wilde dieren, als het niet vijftig keer zoveel is. Het aantal wilde dieren is namelijk sinds 1970 met zestig procent gedaald”; aldus Jan Terlouw. In de uitzending van Op1 op 25 mei stelt hij dit tijdens een interview. Spreekt oud-politicus Jan Terlouw de waarheid?

Bekijk het fragment met Jan Terlouw hier, vanaf minuut 25:35.

In eerste instantie lijkt de uitspraak van Jan Terlouw volledig te kloppen, als je de verschillende nieuwsberichten mag geloven. Van NRC tot Nu.nl en van De Volkskrant tot Het Parool; allemaal publiceren ze die daling van zestig procent. Wat opvalt, is dat vrijwel bij alle media alleen abonnees het artikel mogen lezen.

Natuurverlies

Die daling van zestig procent van de wilde dieren klopt volgens het Living Planet Report 2018 van het Word Wide Fund for Nature (WWF) dat tweejaarlijks uitkomt. De organisatie zegt op hun site: ‘Volgens het onderzoek is de populatiegrootte vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen sinds 1970 met wel 60% afgenomen. Dit natuurverlies komt vooral door vernietiging van hun leefgebied, bijvoorbeeld door landbouw of overbevissing. Maar diersoorten hebben het ook zwaar door jacht en stroperij, aanleg van infrastructuur, vervuiling en klimaatverandering.’ We namen ook contact op met het WWF over dit onderzoek. Annet Les, persvoorlichter bij WWF, vertelt ons dat dit onderzoek uit 2018 over de wereldwijde cijfers gaat. Er is ook een jaarlijks rapport dat enkel over de Nederlandse cijfers omtrent wilde dieren gaat. Dus, de daling van zestig procent klopt dus en is te vinden in het rapport van 2018.

Gedomesticeerd

Ook checkten we of het getal van zeventig miljard gedomesticeerde dieren op de wereld klopt. Op deze lijst is te zien welke dieren er allemaal onder de term ‘gedomesticeerd’ vallen. Daar zien we dat ook honden, katten, bijen en zelfs slangen onder deze term vallen; vanwege hun honing of vacht die we als mens willen gebruiken. Van al deze diersoorten samen is geen totaal aantal te vinden. Jan Terlouw benoemt alleen koeien en schapen: dieren waar we het vlees van eten dus. Na verder onderzoek stuiten we op de site van World Animal Protection. In een artikel uit 2018 wordt geconstateerd dat er zeventig miljard dieren gehouden worden voor de vleesindustrie. Dit is naar alle waarschijnlijkheid het aantal waar Jan Terlouw bij Op1 naar verwees, alleen gebruikte hij de term gedomesticeerd onjuist.

Conclusie

De aantallen die Jan Terlouw noemde in het programma Op1 in de uitzending van 25 mei zijn dus waarheidsgetrouw, alleen is het woord gedomesticeerd in de verkeerde context gebruikt.

Ben je na het lezen benieuwd geraakt hoe jíj je steentje kan bijdragen in het verbeteren van deze aantallen? Vanaf maandag 1 juni verschijnt bij Onbegrensd een weekblog/vlog waarin redacteuren Puck en Demi de challenge aangaan om 21 dagen geen vlees te eten. Zij dagen jou uit om ook mee te doen! De lekkerste vegetarische recepten worden gepost en natuurlijk wordt gesproken over waarom het zo belangrijk is voor de wereld dat we minder vlees gaan eten.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *