Factcheck: Per 6 seconden verdwijnt er tropisch regenwoud zo groot als een voetbalveld

Door: Jetske Janssen en Sanne de Brouwer
Leestijd: 3 minuten
Foto: atanaspaskalev via Pixabay

Per 6 seconden verdwijnt er tropisch regenwoud zo groot als een voetbalveld. Dit blijkt volgens Nu.nl uit een analyse van satellietbeelden. In totaal is er afgelopen jaar bijna 12 miljoen hectare aan bos verdwenen.  

Nu.nl plaatst hierover een nieuwsbericht met als bron een analyse van satellietbeelden. Uit het nieuwsbericht blijkt niet waar de satellietbeelden te zien zijn en er wordt ook niet vermeld waar deze teruggevonden kunnen worden. Reden genoeg om dit uit te zoeken. 

Dezelfde cijfers zijn 2 juni 2020 gepubliceerd in een artikel van World Resources Institute. Hierin wordt inderdaad vermeld dat er 11.9 miljoen hectare aan bos in 2019 is verdwenen. Het onderzoek is uitgevoerd door University of Maryland, een betrouwbare bron. 

Wij hebben zelf even een rekensommetje gemaakt, waaruit blijkt dat het getal van één voetbalveld per 6 seconden in ieder geval moet kunnen kloppen. (foto met de berekening hieronder)

Wat belangrijk is om te vermelden is dat het verliezen van een voetbalveld aan bos per 6 seconden niet netto is. Deze cijfers hebben nieuw geplante bossen niet meegeteld in het verlies. Veel organisaties proberen jaarlijks zoveel mogelijk bomen terug te planten zodat er nieuwe bossen kunnen ontstaan. Een Nederlandse organisatie die dit doet is Trees for All. Afgelopen jaar zijn zij begonnen met het planten van 120 hectare bos in Bolivia. Dit blijkt uit het rapport van 2019. 

Dat er per 6 seconden een voetbalveld verdwijnt aan tropisch regenwoud, zou dus kunnen kloppen volgens de berekening. Wel is het opvallend dat zij hier geen bron bij vermelden, maar de cijfers uit het rapport van de University of Maryland komen overeen. Ook wordt herbebossing niet meegeteld, waardoor het aantal hectare ‘leeg’ bos minder wordt. We kunnen daarmee dus stellen dat de berekening van het voetbalveld per 6 seconden klopt, maar dat er ook cijfers zijn die in de totale ontbossing niet worden meegenomen. 

Benieuwd naar onze andere factchecks? Bekijk ze dan hier en hier!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *