Factcheck: Kunnen er meer dan het maximum aantal bitcoins zijn?

Tekst: Luuk Glaap en Job Vijftigschild
Leestijd: 10 minuten
Illustratie: Demi van Herpen

Het limiet op het aantal bitcoins is 21 miljoen. Dit is voor veel Bitcoin fanaten een feit. Het Amerikaanse adviesbureau Weiss Crypto Ratings denkt daar anders over. Zij tweette op 25 mei een controversieel bericht. Veel handelaren zetten hun vraagtekens hierbij. Heeft het bedrijf gelijk of niet?

Bron: https://twitter.com/WeissCrypto/status/1264860045386407942

Geloofwaardigheid

De tweet is nogal vaag voor wie weinig kennis over Bitcoins heeft. In het kort komt het erop neer, dat er volgens Weiss in de praktijk meer dan 21 miljoen bitcoins kunnen zijn. Volgens de bedenker (Satoshi Nakamoto) kan dat niet.

Websites Newsbit en Bitcoinmagazine zijn de populairste Nederlandse berichtgevers op het gebied van cryptogeld (digitaal betaalmiddel). Zij kwamen al snel met dit nieuws naar buiten. Beide websites zijn tussen neus en lippen door kritisch op Weiss Crypto Ratings. Ook buitenlandse media zijn niet altijd lovend over het businessmodel van Weiss Crypto. Het bedrijf geeft namelijk advies over welke koersen betrouwbaar zijn om in te investeren en welke niet. Dit doen zij met een beoordelingssysteem dat regelmatig verandert. Om meer inzicht te krijgen in de koersen, kan men betalen voor een abonnement dat 35 euro per maand kost. Best veel geld voor een bedrijf dat zich volledig onafhankelijk en ethisch verantwoord noemt. Weiss Crypto Ratings is tevens het enige grote bedrijf dat ‘professioneel’ advies geeft. Ze lopen dus voorop, maar door hun monopolie zien zij zichzelf als dé betrouwbare bron voor het beoordelen van koersen.

Theorie en praktijk

Nu rust de vraag nog: klopt het wat Weiss zegt? ‘’In theorie zijn er maximaal 21 miljoen bitcoins’’, vertelt Robert-Reinder Nederhoed, eigenaar van Bitmymoney. ‘’Dat komt door een simpele formule. Echter kunnen mensen net zoals op beurzen, een claim kopen op een bitcoin. Dit betekent dat iemand een bitcoin in handen heeft en die aan meerdere mensen kan uitlenen. Je kan bijvoorbeeld ook claimen dat iemand goud heeft, maar het in werkelijkheid niet in bezit heeft.’’ Op deze manier kunnen er dus meer dan 21 miljoen bitcoins zijn, als je de claims meerekent. Zo kun je handelen met iets dat eigenlijk niet jouw bezit is. ‘’Je leent als het ware jouw bitcoin uit aan anderen. Dit gebeurt met alle munteenheden maar met Bitcoins is het een stuk risicovoller. De waarde schommelt namelijk enorm, waardoor er schulden ontstaan.’’ De laatste zin van de tweet benadrukt dit gevaar: als je zelf niet de crypto in bezit hebt, is het niet van jou.

Conclusie

Ja, wat Weiss Crypto Ratings zegt klopt. In theorie. Je kan het bezit van jouw bitcoin verkopen aan anderen, waardoor je er oneindig vaak mee kan handelen. Het neemt veel wel risico’s met zich mee. In de praktijk is het echter ingewikkelder. Meer dan 21 miljoen bitcoins kunnen er niet komen. Op is op. Weiss Crypto Ratings doet regelmatig opmerkelijke uitspraken om in de spotlights te komen, maar deze tweet klopt.

Meer lezen over de Bitcoin en hoe deze zich ontwikkelt tijdens de coronacrisis? Lees dan hier verder.

Meer weten over de Bitcoin? Kijk dan eens naar dit artikel

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *