De wereld van de Corona zelftests

Tekst: Céline van Haperen
Video: Judith van den Berg
Illustratie: Jetske Janssen
Kijktijd: 6 minuten
Leestijd: 3 minuten

Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland zich laten testen op Covid-19. Eindelijk de zekerheid krijgen waar we al sinds het begin naar op zoek zijn. Wat we al snel zouden vergeten is de maanden hiervoor, waar we hopeloos zelf gingen zoeken naar manieren om ons te testen. Zijn deze tests wel betrouwbaar? 

Als we kijken naar de vele sites die de tests aanbieden lijkt het allemaal betrouwbaar te zijn. Dat leek ons sterk. Er zijn verschillende soorten tests op de markt: een bloedtest en de swab-test. Dat laatste staat gelijk aan de manier waarop de overheidsinstanties testen, met een wattenstaafje. Voor ‘slechts’ tweehonderd pond kan jij de gelukkige eigenaar zijn van een van deze tests. 

Hier niet het budget voor? Wees niet gevreesd! Voor 45 euro koop je bij PostYourLab.nl een bloedtest. Registreer je in hun systeem, prik in je vinger en je kan erachter komen of je Covid-19 hebt gehad. Of je het op het moment hebt, krijg je helaas niet te weten door deze test. 

Foto: Zelftest van PostYourLab | Céline van Haperen

Is het betrouwbaar?

Als de test van tweehonderd pond op dezelfde manier test als de GGD, dan is het betrouwbaar, toch? En een bloedtest laat ook alles zien, toch? Volgens de verkopers zijn ze betrouwbaar. Redacteur Judith heeft een aantal van deze bedrijven gebeld. 

Video: “Op onderzoek naar Corona zelftests” door: Judith van den Berg

Het RIVM is wat minder positief over de zelftests en zegt het volgende: “Even snel een serologische sneltest kopen bij een commerciële aanbieder – om te kijken of je het virus al gehad hebt – is geen goed idee. Er zijn veel van deze zogenaamde sneltesten in omloop. Uit onderzoek blijkt dat deze testen niet betrouwbaar zijn.” Duidelijke taal.  

False negatives

Waarom deze tests niet betrouwbaar zijn lijkt op het eerste gezicht een lastig verhaal. Daarom hebben we Estela Delgado Arciniega gesproken. Delgado Arciniega is een PhD kandidaat bij de afdeling Chemical Biotechnology op het Biomolecer Science & Biotechnology instituut in Groningen. Zij legt ons uit hoe een test werkt en waarom bijvoorbeeld een bloedtest onbetrouwbaar is: “Het probleem met de bloedtests zit vooral in de false negatives (een test die ten onrechte negatief is Red.) die je kan krijgen. Het maakt erg veel uit wanneer je de test afneemt. Vanaf het moment dat je symptomen begint te krijgen is je lichaam bezig met antistoffen aan te maken en probeert het de ziekte aan te vallen.” 

“De test die de GGD bijvoorbeeld gebruikt is de PCR-test (test met wattenstaafje Red.), zij claimen op hun website dat de bloedtesten alleen maar gebruikt worden voor onderzoek. Wat ook logisch is, daardoor kunnen we erachter komen hoe verschillende immuunsystemen reageren. Dat is weer belangrijk in het proces om een antistof te vinden en een vaccinatie te kunnen maken.”Volgens Delgado Arciniega is de PCR-test de meest betrouwbare: “De bloedtest is nuttig als een aanvullend diagnostisch hulpmiddel. Een bloedtest moet worden afgenomen op het juiste moment, dus om verspreiding van de ziekte tegen te gaan zal het niet veel helpen.” 

Dit vind je misschien ook interessant: Testen op corona zet de wereld op z’n kop en Coronavaccin, waar blijf je?

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *