De Laarslappende Leiders: Amerikaanse president verspoelt maatregelen

Tekst: Sylvana Lijbaart & Demi van Herpen
Leestijd: 5 minuten
Illustratie: Demi van Herpen

Terwijl de hele wereld vecht tegen een pandemie, is er een aantal leiders voor wie deze situatie wel goed uitkomt. Zo liggen er bijvoorbeeld verkiezingen op de loer. In de tweede editie van deze rubriek gaan we het hebben over Trump. 

Wat is er aan de hand in de Verenigde Staten? Amerika wordt hard getroffen door Covid-19. Het land heeft meer dan 105 duizend doden en ruim 1.8 miljoen besmettingen. Dit zijn de grootste aantallen in de wereld, het is een groot land maar het lijkt erop dat Amerika het virus maar niet onder controle krijgt. Toch scherpt de Amerikaanse president Trump de maatregelen niet aan. Sterker nog, hij lijkt de maatregelen te versoepelen. Speelt Trump een politiek spelletje?

Tekst loopt door onder de foto

Bron: Lisette Brodey via Pixabay

Kerkdiensten
Trump lijkt het dreigende dodental compleet te negeren. Eind mei kwamen er meerdere berichten uit het Witte Huis waarmee hij aankondigde dat het ‘gewone leven’ weer door moest gaan. Zo wil de Amerikaanse president dat kerkdiensten weer toegestaan worden. Volgens hem gaat de vrijheid van godsdienst boven alles maar in de staten waar godsdienst een grote rol speelt, is Covid-19 nog niet goed onderdrukt. (Bron: Trouw.nl)

Demonstraties
Na de dood van George Floyd werden er in de Verenigde Staten enorme protesten tegen politiegeweld georganiseerd. Trumps reactie op de demonstratie in Washington was dreigend. Hij beweerde dat als het uit de hand zou lopen er heel snel een leger aanwezig zal zijn. Ook konden de demonstranten ‘de allergemeenste honden en de meest onheilspellende wapens’ verwachten als zij het hek van het Witte Huis wisten door te breken. (Bron: nrc.nl)

Wereldgezondheidsorganisatie
Op 29 mei 2020 maakte Trump bekend dat Amerika definitief uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stapt. Volgens de Amerikaanse president heeft de WHO niet genoeg verbeteringen doorgevoerd omtrent het coronavirus en staat de WHO ‘onder totale controle van China’. Het belangrijkste punt waarom Trump afziet van de WHO: Amerika moet veel meer betalen dan China. (Bron: NOS)

Tekst loopt door onder de foto

Door Sylvana Lijbaart

Gevolgen
Trumps’ keuzes lijken allemaal naar één ding te leiden: de verkiezingen op 3 november 2020. Hij wil ‘zijn volk’ weer aan zijn kant hebben. De Amerikaanse president begint met kerkdiensten weer toe te staan. De meerderheid van de Amerikaanse bevolking is christelijk en met deze versoepeling zal hij proberen de christenen naar de republikeinse kant te trekken. Zijn dreigingen tegen de demonstraties omtrent George Floyd spelen hier ook in mee, want waarom mogen mensen wel samenkomen binnen in een kerk maar niet buiten om te protesteren voor gelijkheid? Daarnaast stapt hij uit de WHO, terwijl deze juist nu het verschil kan maken. Is dit weer een voorbeeld van eigen volk eerst? Het lijkt erop dat Trump hier zijn machtspositie gebruikt om weer herkozen te worden tijdens de verkiezingen dit jaar. 

Negeren
Trump lapt de coronamaatregelen aan zijn laars. Hoewel de Verenigde Staten het virus niet onder controle krijgt, versoepelt de president de maatregelen terwijl ze eigenlijk strenger moeten worden. Tegelijkertijd beweert de Amerikaanse president dat de WHO niet genoeg heeft betekend voor de Verenigde Staten omtrent Covid-19. Hij is tegenstrijdig bezig en dit zie je terug in zijn acties. Gelukkig hebben de staten nog een eigen zeggenschap en trapt niet iedereen in zijn nalatigheid. 

Tekst loopt door onder de foto

Bron: Trouw.nl

Verdacht
De Amerikaanse president wordt ervan verdacht een politiek spelletje te spelen. Het lijkt erop dat hij keuzes maakt in het voordeel van zichzelf voor de verkiezingen die op de loer liggen. Er is een kans dat hij hiermee de gezondheid van de Amerikanen in gevaar brengt. Zou zijn mindgame werken?

Iedere zondag om 11.00 komt er een nieuwe Laarslappende Leiders online. Check hier die van vorige week!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *