Coronavaccin, waar blijf je?

Tekst: Bo Gilkes
Leestijd 3 minuten
Foto: Brian Hoskins via nl.freeimages.com

We smachten massaal naar een coronavaccin, want we missen het leven van drie maanden geleden. We willen weer de kroeg in, naar festivals en op vakantie. Maar zonder vaccin zullen we voorlopig nog zonder moeten… Met man en macht zijn onderzoekers over de hele wereld bezig met het ontwikkelen van een vaccin. Volgens Bart Haagmans, viroloog van het Erasmus Medisch Centrum, is het bijzonder dat er een vaccin in de maak is voor een coronavirus. 

Bijzonder vaccin

“Normaal veroorzaken coronavirussen een verkoudheid in de bovenste luchtwegen gekenmerkt met niezen, hoesten en een loopneus”, vertelt Haagmans.  Coronavirus is een naam voor virussen die verkoudheidsklachten veroorzaken. Daar worden normaal geen vaccins voor ontwikkeld. We wisten inmiddels dat dit virus anders is dan een ‘normaal’ coronavirus. COVID-19 is namelijk een coronavirus dat zich, in tegenstelling tot andere coronavirussen, overal in de luchtwegen vestigt. “Een deel van de mensen dat geïnfecteerd is, is ernstig ziek door een lagere luchtweginfectie. Met als gevolg longontsteking.”

Een vaccin heeft als doel het beschermen tegen de ziekte én het moet ervoor zorgen dat het virus niet overgedragen wordt. Er moet dus een vaccin komen voor zowel de lage als bovenste luchtwegen: omdat mensen ernstige klachten kunnen krijgen in de lage luchtwegen, namelijk in de longen, én omdat het virus zich verspreidt via de bovenste luchtwegen, namelijk door niezen en hoesten. Haagmans vertelt dat het lastig is om een vaccin te maken dat ervoor zorgt dat mensen niet ernstig ziek worden en dat het zich niet verder verspreidt.

Testen, testen, testen

Normaal duurt het jaren om een vaccin te maken, maar het coronavaccin wordt sneller verwacht. Dit vaccin is er helaas niet zo snel als we allemaal hopen. “Eerst wordt er een vaccin kandidaat geproduceerd die, onder andere, geïnactiveerd virus of delen van het virus bevat”, vertelt Haagmans. “Vervolgens worden deze vaccins getest op dieren en de laatste stap is testen of dit vaccin veilig is voor de mensen, of het beschermt tegen de ziekte en of het virus niet meer overdraagbaar is.” Vooral het testen op effectiviteit duurt volgens Haagmans het langst, en dat is de reden dat we nog even op dit vaccin moeten wachten.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *