Complottheorie van de week: overheden hebben het virus bedacht om de vrijheid van burgers in te perken

Tekst: Tijn Swinkels
Leestijd: 5 minuten
Foto: vperemencon via Pixabay
Illustratie: Demi van Herpen

5G is de oorzaak van de coronacrisis. Bill Gates wil microchips injecteren via coronavaccinaties. Of is corona toch een wapen van de Chinese overheid? Deze tijd vol onzekerheden zorgt ervoor dat complotdenkers over de hele wereld helemaal los gaan. In deze rubriek bespreken we elke week de betrouwbaarheid van een andere complottheorie.

Overheden hebben het virus bedacht om de vrijheid van burgers in te perken.

Begin maart, het coronavirus sloeg voor het eerst toe in ons land. De eerste maatregelen kwamen: horeca dicht, sportclubs dicht en vriendengroepen mochten niet meer samenkomen. Een week later, op 16 maart, publiceerde Robert Jensen de video Rechts zit fout – De Jensen Show #125.

Jensen was bang voor een lockdown. Hij vindt dat het meest verschrikkelijke wat een overheid haar bevolking aan kan doen. ‘’Het is als het ware je bevolking gijzelen, opsluiten”,  vertelt hij er onder andere over op zijn YouTube-kanaal. Jensen vreest er voor dat je, net als in Spanje en Italië, ook in Nederland niet meer naar buiten mocht. Volgens hem worden dat soort maatregelen genomen omdat overheden de vrijheid van burgers in wil perken. En aan de comments op zijn YouTube-kanaal te zien, zijn veel mensen het met hem eens.

Bron: Tumisu via Pixabay

Lockdown en de economie
Een lockdown is inderdaad een forse maatregel. Sterker nog, er is er in Nederland voor het coronavirus nog nooit eentje afgekondigd. Hoewel er in ons land beperkingen zijn opgelegd aan de bevolking, is het hier nooit verboden geweest om zonder goede reden de straat op te gaan. In tegenstelling tot landen als Italië en Spanje, waar dat verbod wel werd ingesteld.

Een van de grote problemen aan een lockdown is een economische crisis. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de aankomende economische crisis groter is dan de Grote Depressie in het begin van de vorige eeuw. De Nederlandse economie krimpt volgens het IMF dit jaar nog met ruim 7,5%. De voorspelling van het Centraal Planbureau zegt hetzelfde.

Bron: Ramdlon via Pixabay

Crisismanagement in de toekomst
Jensen haalt in zijn ruim driekwartier durend filmpje ook aan dat deze lockdown een soort draaiboek oplevert voor de toekomst. Hij vertelt dat in nieuwe crisissituaties, overheden sneller zullen teruggrijpen op een lockdown. Mede omdat mensen er aan gewend raken, en omdat ze dan beleid door kunnen voeren dat het nieuws niet meer haalt, aldus Jensen. Hij haalt als voorbeeld de stikstofcrisis aan. Dat het nieuws veranderd is sinds de uitbraak van het virus is waar. En minder dan voor de corona-uitbraak, komt de stikstofcrisis nog steeds redelijk vaak voorbij. Het NRC plaatste op 20 april een groot artikel over een nieuwe investering tegen stikstof. Een week later, op 27 april, plaatste de Volkskrant een artikel over de hoeveelheid geld die nodig lijkt te zijn om de situatie op te lossen.

Heeft Jensen gelijk?
Hoewel overheden van over de hele wereld inderdaad verschillende vrijheden van hun burgers hebben ingeperkt, gaat het wat ver om te zeggen dat zij daarom het virus hebben bedacht. Sterker nog, een economische crisis is natuurlijk voor geen enkel land goed. Het is dan ook raar om te denken dat overheden het risico nemen om in een financiële noodsituatie terecht te komen. De Nederlandse economie krimpt dit jaar met ruim 7.5%, als gevolg van de huidige corona-situatie.

De theorie van Jensen dat overheden het virus hebben bedacht om de vrijheid van burgers in te perken, lijkt dus niet waar. Daarmee scoort deze complottheorie twee sterren op de geloofwaardigheidsschaal.

De complottheorie is een wekelijkse rubriek van Onbegrensd. Benieuwd naar de vorige? klik dan hier.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *