Complottheorie van de week: China heeft coronavirus meegesmokkeld uit Canada

Tekst: Job Vijftigschild en Luuk Glaap
Leestijd: 6 minuten
Foto: Pixabay
Illustraties: Demi van Herpen

5G is de oorzaak van de coronacrisis. Bill Gates wil microchips injecteren via coronavaccinaties. Of is corona toch een wapen van de Chinese overheid? Deze tijd vol onzekerheden zorgt ervoor dat complotdenkers over de hele wereld helemaal los gaan. In deze rubriek bespreken we elke week de betrouwbaarheid van een andere complottheorie.

Chinese handelsschepen hebben het coronavirus ‘meegesmokkeld’ vanuit een Canadees laboratorium.

Het staat er toch echt. Het coronavirus zou zijn meegesmokkeld naar China toen handelsschepen in maart 2019 aan wal kwamen. Dit wordt bevestigd door biowapens expert Dr. Francis Boyle. Hij wordt als betrouwbaar bestempeld, omdat hij is afgestudeerd aan de universiteit van Harvard. Nieuwsplatform GreatGameIndia heeft dit nieuws gepubliceerd en verondersteld een theorie waaruit blijkt dat de handel tussen China en Canada de boosdoener is.

Bron: Trevor Brine, CBC

Geheime overdracht

Een mysterieuze lading op een Canadees schip dat koers vaart richting China. Klinkt als twee scheepslui die tegen elkaar zeggen: “Vergeet dat pakketje met die Chinese tekentjes niet?” je vraagt je waarschijnlijk af hoe deze theorie is ontstaan. Daarvoor moeten we terug naar 2012. GreatGameIndia beweert dat ene 60-jarige Saoedische man met koortsachtige klachten naar een privéziekenhuis in Jeddah, Saoedi Arabië ging. Deze man bleek uiteindelijk besmet te zijn met het SARS-virus. dit wordt ook welvergelijken met Covid-19, volgens GreatGameIndia.

Een sample van dat virus komt terecht bij het Erasmus Medisch centrum. Professor Fourchier stuurde zijn aandeel in deze ketting door naar het medisch laboratorium in Winnipeg, Canada. Daar is het monster onderzocht voor de publieke gezondheid en vervolgens doorgestuurd naar China, samen met andere virussen die zijn gemaakt in het laboratorium. In China is dit virus aangekomen in het Wuhan National Biosafety Laboratory. Deze is ruim 32 km verwijderd van de Huanan Seafood Market, dat het epicentrum vormt van het coronavirus.

Bron: Daily Mail

Het komt er dus op neer dat volgens GreatGameIndia het coronavirus is ontstaan in een laboratorium en dat de oorlogvoering in biowapens steeds heftiger wordt. Je kunt het zien als de nerd van de klas die iedereen wil beschermen voor mogelijke virussen. Anderen zien het meer als de plaaggeest van de klas die probeert de grenzen van de groei te stoppen, door de virussen te verspreiden.

Waar of niet waar?

Laten we zeggen dat de kans erg klein is dat het virus inderdaad is ontstaan in Canada. Één van de bronnen die zouden ‘bevestigen’ dat het virus uit een Canadees lab kwam, is ontkracht door Canadian Broadcasting Corporation (CBC). CBC is de publieke omroep uit Canada en tevens een staatsinstelling. De omroep kan dus als geloofwaardig beschouwd worden. CBC postte een artikel over dat een Chinese onderzoekster, haar man en een paar van haar studenten uit een Canadees lab zijn ontslagen. Ze zijn weggestuurd vanwege beleidsschending. Er was geen sprake van enige vorm van bedreiging voor de samenleving. Het had niets te maken met Covid-19 of Wuhan.

Het klopt dat Canada virussen vervoerde naar China op 31 maart 2019. Dit waren klasse vier virussen, ofwel de dodelijkste soort. De overdracht verliep volgens richtlijnen. Covid-19 of een variant hierop was niet aan boord van dit vliegtuig. Vanwege miscommunicatie (of gewoon niet goed lezen), dacht belegger Kyle Bass dat deze overdracht iets te maken had met de beleidsschending van de Chinese onderzoekers. Dit blijkt onjuist te zijn maar heeft wel gezorgd voor onnodig veel onrust. Deze theorie scoort twee sterren op de geloofwaardigheid schaal.

De complottheorie is een wekelijkse rubriek van Onbegrensd. Benieuwd naar de vorige? klik dan hier.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *