Complottheorie van de week: 5G masten moeten branden

Tekst: Isa Beke
Leestijd: 3 minuten
Illustratie: Demi van Herpen
Foto: https://pixabay.com/nl/photos/mobile-5g-windräder-chemtrails-4320136/

Corona wordt veroorzaakt door 5G. Bill Gates wil microchips injecteren via coronavaccinaties. Of is corona toch een wapen van de Chinese overheid? Deze tijd vol onzekerheden en onduidelijkheid zorgt ervoor dat complotdenkers helemaal losgaan. In deze rubriek wordt elke week een van deze complottheorieën uitgelicht.

5G masten verspreiden het coronavirus

We kunnen er niet meer omheen. De 5G masten zijn dé boosdoeners als het gaat om de verspreiding van het coronavirus. De golven die de masten afgeven zijn schadelijk voor onze gezondheid en tastten soms zelfs ons DNA aan. We slapen niet meer, we hebben last van onze keel, we gaan er zelfs dood aan. Dit is wat 5G met ons doet.

Waar de theorie over het 5G netwerk precies is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Vele zeggen dat het uit China komt, maar andere laten weten dat het gelekt is van verschillende overheden. 

Zo heeft iedereen zijn eigen theorie en uitten die met alle liefde op YouTube of Facebook

Straling

Een groot deel van de theorieën gaan over de straling die de 5G zendmasten uitzenden. Deze straling zou schadelijk zijn en dus ook de oorzaak zijn van de laatste COVID-19 epidemie. Naast het feit dat 5G schadelijk is voor onze gezondheid, schuilt er nog een heel ander gevaar in het netwerk. Het zou namelijk een middel zijn van overheden om controle te krijgen over haar inwoners en maatregelen door te voeren die niet nodig zijn. 

5G is dus een dubbele bedreiging voor de mensen en dat resulteert in de vele protesten tegen de maatregelen en het netwerk zelf. Voor de pyromanen onder ons is dat niet genoeg. De masten moeten kapot en dat doen we dan ook door ze letterlijk in de fik te steken.

Sociale media

Een grote bijdrager aan de hype rondom het netwerk is sociale media. Van de Facebookgroepen tot aan de Twitch pagina’s, het staat vol met theorieën en uitleg video’s over de schadelijkheid van 5G. Maar zelfs de complotdenkers hebben hun eigen ideeën over welke theorieën geloofwaardig zijn en welke niet. Zo zijn er ook weer, om het zo te zeggen, koninginnen die boven het maaiveld van theorieën uitsteken en ook de meeste volgers genereren. De Nederlandse Janet Ossebaard is een van deze koninginnen en heeft al een achterban van een half miljoen mensen. Niet alleen Nederlands, ook in het buitenland. Sinds ze haar documentaires heeft vertaald naar het Engels blijven haar volgers groeien. De Engelse versie is overigens offline gehaald door YouTube, maar dat houdt haar niet tegen. Er zijn nu sub-accounts die haar documentaire blijven verspreiden. 

Hoe geloofwaardig?

Nu is natuurlijk de vraag of deze theorieën waar zijn of niet. Het fenomeen 5G is grondig onderzocht en uit alle onderzoeken blijkt dat het netwerk geen schadelijke gevolgen voor je gezondheid heeft. (https://rivm.openrepository.com/handle/10029/623649)Daarnaast zijn de bronnen van de verschillende theorieën gefactcheckt door praktisch ieder factchekplatform dat er bestaat* en zijn zij allemaal tot de conclusie gekomen dat het ongegronde beweringen zijn. Toch blijft er wat terughouding hangen om deze mensen meteen weg te zetten als gekken. In het AD vertelt een vrouw dat ze hoog sensitief is en elektromagnetische velden voelt hangen. (https://www.ad.nl/binnenland/complotdenkers-slaan-toe-er-is-een-link-tussen-5g-en-corona~a4dbfa06/?referrer=https://www.google.com/) Dan kan je misschien wel zeggen dat ze gek is, maar als zij dat voelt en daarvan overtuigd is, wie zijn wij dan om dat in twijfel te trekken? Wetenschappelijk valt er natuurlijk wat voor te zeggen, maar dan kunnen we ook wat zeggen over mensen die geloven in een hogere macht. 

Dat het netwerk gevaarlijke gevolgen zou hebben voor je directe gezondheid, is onderzocht en dus niet waar. Of het een middel is van overheden om controle uit te oefenen op hun inwoners blijft nog een beetje onduidelijk. Het netwerk zal niet zorgen voor een hersenspoeling waardoor iedereen de regering opeens gaat volgen, maar het zou wel kunnen zorgen voor het oprekken van de privacyregels op het internet. Misschien is dat wel hetzelfde. Uiteindelijk zorgen alle feiten bij elkaar geteld heeft voor een geloofwaardigheid van twee sterren.  

*https://www.nu.nl/wetenschap/5764227/nucheckt-niet-bewezen-dat-5g-slecht-is-voor-de-gezondheid.html

https://www.kennisplatform.nl/is-er-verband-tussen-5g-en-het-coronavirus/

https://www.rd.nl/meer-rd/wetenschap-techniek/het-complot-helpt-verbranden-5g-mast-tegen-corona-1.1658361

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5098371/vodafone-topman-complottheorie-5g-corona-ergste-soort-nepnieuws

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/159144/Vijf-vragen-over-5G-en-waarom-je-er-geen-corona-van-krijgt

https://www.tubantia.nl/binnenland/complotdenkers-slaan-toe-er-is-een-link-tussen-5g-en-corona~a4dbfa06/169340889/

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *