Black Lives Matter

Tekst: Jetske Janssen
Leestijd: 2 min
Illustratie: Jetske Janssen

Ik wil het even hebben over Black Lives Matter. Het is nu een week geleden dat George Floyd is vermoord. Politieagenten kijken toe en doen niks. Daarom hebben duizenden mensen zich gisteren op de Dam in Amsterdam verzameld om te protesteren. Veel verschillende meningen komen voorbij op social media. De een vindt het asociaal dat mensen de maatregelen aan hun laars lappen, want wat voor invloed heeft dit op de volksgezondheid? Het is volgens sommigen een middelvinger naar de zorg. Aan de andere kant hoor je dat dit protest moest gebeuren. 

De beelden van de verschrikkelijke moord op George Floyd worden massaal gedeeld op social media. Beelden die laten zien dat Floyd op de grond ligt en roept dat hij niet kan ademen. Het is de zoveelste video van een witte politieagent die een zwarte man vermoord. Deze keer door een knie op zijn nek te duwen, en ondanks smekende geluiden hier niet mee te stoppen. Vervolgens staan hier drie politieagent bij te kijken en doen niks. 

De meest logische reacties hierop volgen. Mensen, onder wie ik, walgen van deze video. Dat zwarte mensen in Amerika zich nooit veilig kunnen voelen bij de politie was al duidelijk. Alleen ik denk dat voor velen deze moord de absolute druppel is. Het kan zo niet langer. Vervolgens wordt er door meerdere mensen geroepen dat “niet alle politieagenten zo zijn”. Daar gaat het niet om. Het systeem klopt niet. Hoe kan het dat deze agenten alleen uit hun functie worden gezet en niet gearresteerd? Wanneer de politieagenten worden ontslagen wordt toch toegegeven dat zij niet juist gehandeld hebben. Waarom worden zij hier wettelijk niet voor gestraft? Ik zit met zóveel vragen en boosheid. 

Met deze gevoelens ben ik duidelijk niet de enige. Net als vele anderen wil ik deze gevoelens uiten. Dat is door een grote groep hier in Nederland gisteren gebeurd op de Dam door middel van een protest. Een protest dat, naar mijn mening, moest gebeuren. Je kunt je mening op social media uiten, maar wat is indrukwekkender dan duizenden mensen die samen komen om te zeggen: Racisme. Moet. Stoppen. 

Maar wat moet het met de volksgezondheid? Voor mijn gevoel valt heel Nederland hierover. Erik Mouthaan, Noord-Amerika correspondent van RTL nieuws, zegt precies wat ik denk: “Massaal boos zijn op de hoeveelheid mensen op de Dam. Nederland praat echt overal liever over dan onder racisme en kolonisatie.” Corona is er, en hoelang het blijft weten we nog niet. Moeten we dan belangrijke zaken zoals racisme aan de kant schuiven? Ik denk het niet. Natuurlijk hoop ik dat iedereen die klachten heeft thuis is gebleven en mensen op de Dam zoveel mogelijk afstand hebben bewaard. 

Verder gaan de protesten in Amerika nog een stapje verder. Er wordt geplunderd en vernield. Daar ben ik het niet mee eens, maar ik heb begrip voor de mensen. Ofja, begrip… Compassie is misschien een beter woord.  Ik probeer me in ieder geval te beseffen dat ik nooit kan voelen wat zij voelen door het racisme wat ze elke dag meemaken. Ik ben een witte meid uit Nederland, woon in een fijne buurt, ik kan naar de universiteit of het HBO en mijn kansen liggen voor het oprapen. Ik kwam een Instagram post tegen die inzicht geeft in wat “white privilege” is. 

Ik besef wat mijn privileges zijn en ik hoop dat vele andere dit ook gaan doen. Dat je gister niet op de Dam stond te protesteren betekent niet dat je niks kan doen. Leer meer over de geschiedenis van racisme en praat met mensen die niet beseffen wat hun privileges zijn. Verder zijn er zoveel organisaties die zich inzetten tegen racisme waar je aan kan doneren. Doe in ieder geval iets. 

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *